Citiraj:
Autor sakomako
To bi bilo tako da smo još uvijek na početku razvoja elektroničke industrije i razvoja CPU.
...
Kupci koji se ipak razumiju u takve stvari sve su manje spremni plaćati proizvođačima plaćanje magle. A još manje kao što su naknadne ispravke pogrešaka u mikrokodu na CPU, koji svojom nadogradnjom naknadno smanjuje ozbiljno performanse samog CPU koji su kupili sa garancijom proizvođača da CPU ima takve i takbe performanse.
...
|
Većinu tih kritika možeš uputiti Intelu, a to sigurno nije ova tema. Zen refresh je donio pristojan pomak, veći od nekih međugeneracijskih kod Intela, i sve to na istom socketu/platformi. Argument cijene proizvodnje se najmanje može koristiti kod CPU-a, silicij baš i nije neki rijedak materijal - plaćaš razvoj. Misliš da 8-CPU Xeoni stvarno koštaju 10k $ ?

. Cijena 2950X je korektna, 100$ manje za 5-10% bolje performanse od 1950X. Do Zen arhitekture, od Intela godinama nismo dobili ni 6 jezgri u mainstreamu, a jedini normalni potez im je bio 5820K na X99 platformi 2014. za $389. Nabijanje cijene flagshipa 6950X na $1.700 nakon dugo godina standardnih $999 je samo bahatost i tadašnji monopol.
TR je donio ogroman pomak, o 32 jezgre (ili 64 kod dual-CPU Epyca) si do prije dvije godine mogao samo sanjati i to u nekom racku od 50k $. Mnogi možda još ne vide primjenu, ali za 3D i slične računski intenzivne poslove su idealni. Konačno više ne moram paziti da li imam neki proces viška koji mi zauzima neku od 6 ili 8 jezgri. Na 32 vjerojatno ne bi ni primjetio da mi se vrti i par virtualki dok paralelno nešto renderira