View Single Post
Staro 07.09.2018., 21:11   #11
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
poanta je - ne mora kupovat nove komponente za nas. ne moraju ni bit nešto aktualne.
ja sam svoj prvi "nas" sklepao na p3 mašini u eri kad su kompovi bili skupi, a ja još učenik srednje škole. i u sličnom okruženju sam bio do, za nevjerovati, početka ove godine. vrhunac je da sam sa p3 prešao na atom čisto radi uštede struje. i ta mašina je godinama radila bez gašenja. penzionirao sam i diskove, baš im više ne vjerujem sa 1200-1500 radnih dana.
tako da za obično sheranje diskova u mreži zaista ne treba neznam kakva konfiguracija, let alone i3 (koji će mu k i3?). još ako će sherat preko wifi-ja, koji ne ide preko 70tak mbita ionako.

polovan komp za 200kn sa njuškala sa nekim core 2 celeronom i 2gb rama, nepoderivo.

a onda me zanima - čemu izbor nekog "nas operativnog sustava" kojemu je uloga u hostanju fajlova, kad istu stvar radi windows mašina sa kudikamo većim mogućnostima?
nisam linuksaš, i linux mi je gadan, ali - čemu? to mi je bacanje resursa, cijelu mašinu "ispucaš" na linux koji će hostat 4 diska?
nemojte se trošit na stabilnost, jer kojeg kućnog korisnika boli q ako mora 2 puta godišnje restartat windows mašinu?

kolega iz firme se loži na linux, linux tu linux tamo. i freenas, i openmediavault, i mrdaj kemijaj. jedva proradi, i onda ga nešto sjebe i 3 radna dana potroši da to od-sjebe. na kraju instalira winse i riješio je problem.
jp_rv je offline   Reply With Quote