Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.09.2018., 16:13   #38255
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor pci_e3x Pregled postova
@Vuco hvala.

Onda mi puno boje zvuci opcija da napravim u HR. Potencijalna usteda od 50% mi ne zvuci primamljivo, ako je realno moguce i vise potrosit nego u HR.

Najvjerojatnije cu ovu zimu odvozit klasicno na benzini i raspitivat se za mestre, pa dogodine odlucit ugradit ili ne. S obzirom da cu najvjerojatnije vozit ca 80km dnevno, sigurno bi se isplatilo.
Ako baš ne usereš sa odabirom majstora, teško se može dogoditi da te izađe više nego u HR.

Ja sam uštedio 2000kn nakon što sam svima dao njihov dio, od države, špeditera, HR majstora, carine.

Na kraju sam isplatio plin u ~16 500km. Dodatnih 2000kn je otprilike 5000-6000km što sam opet prošao skoro u prvoj godini kada sam radio prosječno 34km na radni dan. A di je još ostalo što sam si mogao onda priuštiti.

Imaj na umu par stvari. LPG je dobro raširen kod nas. Punionica/benzinskih stvarno ima puno i svuda. Bio sam i u Italiji, Francuskoj, Češkoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni. Sve super, više manje teško stvarno uz neko okvirno planiranje ostati bez plina (a onda imaš benzin ako nisi tulipan koji drži bengu na rezervi). Austrija ima par punionica i ima drugačiji standard punjača (pa trebaš adapter koji se kupi ili iznajmi na benzinskoj). Ove ostale države su bile naš adapter, a jedino sam u Francuskoj morao self-service puniti i bome sam ga zapamtio (pištolj je bio sa lošom brtvom). Inače imaš premium uslugu, ti stojiš, a radnik puni.
Osobno točim na PBS-u kod Španskog jer imam njihovu karticu koja daje 15lp popusta po litri. 5-6kn po tanku uštede, why not.

Plin ne voli visoke okretaje. To ne znači da nećeš preticati kada stisne i otići na 5500-6000 okretaja, ali autoput i naganjanje će rijetko dobro proći. Nitko neće reći gdje je prag, ali po softverima je to tipa 3500rpm su srednji okretaji, a sve preko 4500 visoki okretaji. Ovisno što uzmeš, neki sustavi će puštati benzin pri visokim okretajima pa tako štititi ventile.
Ako se želiš naganjati, prebaci na benzin i rokaj!

Instaliraj što veći rezervoar, pogotovo ako je toroidalna i ide u prostor rezervne gume (ako je puni profil). Ja sam stavio 42L i žao mi je što nije veći. Plovak je modificiran, stane oko 40-41L kada je prazan, pređem od 350km-520km ovisno gdje se vozim i kolko je pun auto. Prosjek je nekih ~420km po tanku po gradu.

Benzina trošim mizerno, preko zime jedan tank (ako), preko ljeta valjda potrošim par kapi. Zima, -10-15°C i potrebno je cca 1-1.2km da prebaci na plin (i to je radi kreni-stani vožnje). Naravno, ventilacija na max., nepostojanje grijača za antifriz etc. će produžiti to vrijeme i potrošnju benzina. Temp. prebacivanja mi je na 35°C što je najniže što je preporuka. No uvijek ima preko pola tanka ili cijeli tank benzina. Radi pumpe, koja je uronjena i hladi se benzinom, a obzirom da stalno radi i dok je auto na plinu - grije se.
Preko ljeta, instant. Pali na benzin, prebacuje na plin odmah.

Manje probleme ćeš sam riješavati, majstori nemaju vremena gubiti 2-3-4h na tvoj auto. Morat ćeš se naučiti kako radi auto na benzin i na plin, ako ćeš nedaj bože imati sranja sa plinom. Velim, ako ćeš imati problema, a svi se mi nadamo da nemamo.

Kontroliraj ćešće antifriz. Imaš par spojeva više i svi mogu puštati (ili početi puštati u neko vrijeme sa starenjem cijevi).

Plin je super, užasno jeftina vožnja. Ako imam vremena, troškove putovanja si srežem za 3x ako ne idem autoputom. Osobno se vozim samo na plin (softver nije podešen da u bilo kojem trenutku ubrizgava benzin uz plin), potrošnja mi je cca 15-20% veća nego na benzinu (9.36L/100km plina vs 7.8L/100km benzina). Najbolja investicija za auto koju sam napravio. Imao sam probleme, imao sam nervoznih trenutaka, ali i dalje se to sve isplatilo. No opet, imaš dodatni sustav ubrizgavanja koji može imati probleme. A i ovisi o nekim dijelovima automobila koji se dijele između njega i benzinskog ubrzigavanja (paljenje smjese).
Čak i žena koja je bila užasno protiv ugradnje, rekla je da je to najbolji potez koji smo učinili za polovni auto.