Citiraj:
Autor pci_e3x
Moze netko bacit ukratko par savjeta u vezi ugradnje plina?
Na sto da pazim, LPG ili CNG, koliko kosta (otprilike) ugradnja te isplati li se ic u BiH (sto mi savjetuju jer je jeftinije i ostalo sto je jos relevantno.
Auto: E90 320i
|
Za auto ne znam, to će ti dobar majstor moći reći (iako, svi će oni reći da je to super motor iako možda i nije; tu bi se trebao sam informirati kako spada po forumima).
Ako nemaš neki specijalni motor sa posebnim metodama ubrizgavanja benzina, (ala Mazda) ultrabrzim benzinskim injektorima etc. vjerojatno će ti biti cifra u HR oko 6000-6500kn bez atesta (atest je još 1000kn). Ako će trebati podmazivanje ventila sa flashlube-om, onda je to još 600-1000kn gore otprilike
Osim svog, znam još nekoliko slučajeva ugradnje u BIH gdje je bilo problema sa:
- loše odabranim sustavom (loše odabrani injektori)
- loša odabranim komponentama (komponente koje se ne smiju ugraditi u HR, odnosno druga su pravila u HR versus BiH)
- krivi majstor za davanje potvrde u HR (mora biti ovlašteni za ugradnju tog branda u HR)
- carinom (nesposobnost, neznanje i dodatni trošak)
- špedicija i špediterske tvrtke (dodatni trošak)
Tehnički, svi ti gore nabrojeni problemi ti se mogu dogoditi i sa HR majstorom. No nemaš trošak carine i špedicije.
Sve u svemu - bosanski dobri majstori nisu apsolutno ništa lošiji od naših dobrih majstora (što se tiče ugradnje i odabira komponenti). To nek ti bude jasno.
S druge strane, oni će ti reći da će sve biti ok na granici, ali ako ti se zadesi carinik na granici koji će te zafrkavati, tada ulaziš u jedan seksi krug gdje ćeš izgubiti gro živaca i dodatno novaca.
Možeš ušparati maksimalno 3500kn (što je zapravo skoro pa 50% naprema našim majstorima i cijenama). S druge strane, možeš imati dodatnih troškova špedicije, našeg majstora, carine. I ako nešto pođe po zlu, ostat ćeš minimalno bez dan i pol vremena, a možda i 2-3 dana bez auta i vlastitog vremena.
Moje iskustvo je bilo takvo da sam uštedio oko 2000kn na ugradnji plina u BiH. Ne znam jesu li vrijedili živci koje sam ostavio čitav dan i pol na carini (što na granici što na Jankomiru u Zagrebu). Mislim da to više iskreno ne bih ponovio, usprkos što sad znam što me sve može zadesiti i imam poprilično iskustva sa carinom.