Imam -4.0 na oba oka, nosim meke leće te sam ozbiljno razmišljao o laseru, no nakon dosta vaganja i informiranja vidiš da poslje lasera nikad više nećeš imati savšeni vid koji imaš s mekim lećama.
Zašto? Evo osvrt sa strojarske strane..
Ako ne želiš skuhati očnu leću moraš koristiti laser velike snage vrlo kratkih impulsa kako bi imao lokalizirano zagrijavanje te time odstranio samo dio materijala koji želiš bez da griješ ostatak.
Naravno želiš fokusirati u što manju točku kako bi imao veću "rezoluciju", danas to ide i u mikrometar spot size.
I tako istočkaš ti cijelo oko na prave dimenzije, sve super, no površina leće više nije glatka kao prije.
A kad surface roughness raste, optical scattering isto raste.
Po danu sve ok, no po noći točkasti izvor svjetlosti (nadolazeći auto) pada na retinu pod nejednakim kutevima pa vidiš dva velika bloba koja se probližavaju, sve blješti, loš kontrast - ne vidiš objekte u mraku, zato je noćna vožnja no go.
Iako odmah tamo možeš pročitati najsitnija crna slova na bijeloj svijetloj podlozi, da ti daju ta ista bijela slova na crnoj podlozi bila bi ti sva fuzzy.
Druga stvar kod "točkanja" je što zraka prolazi kroz očnu leću, te iako nefokusirana, može imati dovoljno energije da koagulira proteine u staklovini te time poveća broj floatera.
Mislim da je ovo riješeno novijim strojevima, no ako ti se dogodi može biti iritantno.
E sad što se tiće LASIK postupka, flap... Flap kad se natrag stavi nikad ne sraste potpuno nego samo po rubovima. Sesedu ideš krasti kuruzu (po danu jer po noći ne vidiš

), lupi te grančica, klas, nešto u oko, izgubiš flap, dioptrija odmah pada na -15, budi sretan ako možeš nositi specijalne tvrde leće.
Najgora stvar, ali stvarno najgora je to što prilikom skidanja flapa se prerežu i živci za reguliranje vlažnosti oka.
Suhoća očiju je tu normalna, ali daj zajbrij da upadneš među nekolicinu manje sretnih sa trajno suhim očima.
Ono ne možeš odspavati duže od 2h u komadu jer te probudi "pijesak" u očima i moraš kapati... i tako do kraja života. Meni je to najstrašnije od svega.
Ovo sve zvuči dosta pesimistično, ali hej, barem ćeš imati 0 dioptriju i vrlo vjerojatno se neće mijenjati vremenom.
Mislim da je bitno da se svatko dobro informira prije ovako bitne odluke te vidi dali je rizik isplativ ili ne.