View Single Post
Staro 29.08.2018., 11:34   #9
mradovan
Registered User
Moj komp
 
mradovan's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2017
Lokacija: Pula
Postovi: 110
Mali argument na strani slabijih računala za svrhu programiranja...

Stack Overflow provodi godišnju anketu među korisnicima koja, između ostalog, klasificira tehnologije po zastupljenosti - što valjda indicira trenutne trendove - pa valjda i samim time u kojoj se specijalizaciji kadrovi najviše traže (taj dio ankete ovdje: https://insights.stackoverflow.com/s...rkup-languages)
Prvih pet tehnologija na listi su JavaScript, HTML, CSS, SQL i Java. Da se ogradim, ja osobno mislim da je JavaScript užasni jezik - Frankensteinovo čudovište nastalo dodavanjem dijelova sa svih strana po potrebi, užasan za raditi, a pogotovo tražiti bugove - ali što je tu je, nema baš neke alternative za interakciju s web stranicama... Na drugoj strani, duboki naklon SQL-u i Javi.

Poanta posta - za svih pet tehnologija je potrebno računalo niske specifikacije.
Većina JavaScripta, HTMLa i CSSa se može dizajnirati u Notepadu, a startati u browseru direktno iz file sistema - nikakav server nije potreban.
Za Javu, dovoljno je instalirati JDK i napisati program u Notepadu.
SQL nije samo Microsoft MS SQL Server(koji traži ogromne resurse). SQL se može pisati i u MySQL-u, koji je neuporedivo manje prohtjevan.

Spomenimo na kraju i noviji trend koji je popularizirao Amazon Cloud9 - programiranje u browseru.
Ideja je da server visoke specifikacije u "oblaku" izvodi sve operacije, dok korisnik (programer) svime time upravlja iz browsera.
Tko hoće probati, može besplatno na codeanywhere.com.
Znači, svaka kanta koja može pokrenuti Chrome ili Firefox bi se onda mogla upotrebiti za programiranje u bilo kojem od ponuđenih jezika.
mradovan je offline   Reply With Quote