Citiraj:
Autor The Exiled
Nekak mi se čini da taj Raja gdje god da ode, mora biti na nekoj visokoj poziciji - u suprotnom ga ne zanima, a realno za to vrijeme ne napravi ono kaj se obećavalo na temelju njegovih referenci. Lisa Su, s druge strane, djeluje ko da sama vodi cijelu stvar i da zapravo drži AMD gdje treba biti, dok se istovremeno bori s kojekakvim internim pizdarijama a la Raja Koduri. Kaj se tiče nVidia + TSMC suradnje, kaj nije nVidia već jedno dulje vrijeme u poziciji da od TSMC-a traži i dobi custom-made node na uvijek aktulanom proizvodnom procesu?  Moglo bi ispasti da AMD-ovih 7nm i nVidijinih 7nm nije istih TSMC 7nm. 
|
Nije nvidija baš toliko moćna kao što se čini da ima "svoj 7nm". To je samo u očima gamera. Navodno je drugorazredna muštrija pored kojekavih mobitelaša, Qualcomma, broadcoma, applea, mediateka i sličnih. To je spominjalo više medija. Na kraju krajeva radi se o fabless firmi, jedinoj koja nikad nije ni imala svoju tvornicu među ovim "high performance" igračima. Nemaju node znanja, niti kvantitet narudžbi kao gore navedeni da bi predstavljali neku prime mušteriju i postavljala uvjete dugogodišnjim multi-milijarderskim node pothvatima.
Dosad nikad nije imala drugačiji node od amd-a (dok su oboje bili kod njih), niti će imati nešto što nebi mogao i amd (da želi). Ovih 12nm je varijacija na temu, uvijek bude nekoliko varijacija istog nodea koji se tweakaju i sl. Ništa nije napravljeno ground up za nvidiju, niti je to nešto što drugi nebi dobili da su zatražili.
Što se tiče Raje, definitivno lik djeluje neimpresivno i meh, ali valjda postoji neki razlog zašto ga te sve firme postavljaju na te pozicije. Što se tiče raje u amd-u, svaka priča ima dvije strane, ima mislim moj link na veginoj temi, navodno je radio u lošim uvjetima, nije ništa bilo po njegovom glede ključnih odluka i sl.
Citiraj:
Autor Gigi1
Ma jasno mi je da se tsmc i glofo ne mogu usporedivati...ali nadao sam se da ce glofo s vremenom rasti u sve vecu konkurenciji sams i tsmc, ovako trenuto zapravo ostaje jedino tsmc. Samsunga cekamo vjerojatno na 5nm kao konkurenciju.
Ne vjerujem da ce prodati gpu diviziju, financijska izvjesca su im odlicna i kriticni dio(mirovanje konzoli) su prosli zahvaljujuci miningu). Uskoro ce poceti ramp za navi odnosno new gen. konzole, a vega na 7nm izgleda puno privlacnije odredenom krugu pro korisnika nakon sto je nvda pokazala cijene quadrica
|
Ima onaj jedan AdoredTV video u kojem govori o smanjivanju takvih tvornica kroz povijest, te da će na kraju vjerojatno ostati samo tsmc i intel. Vjerujem da će glofo netko kupiti od većih igrača, a već se i prije govorilo o tome.