Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.08.2018., 07:32   #38005
Astra
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Kamera je Xiaomi 70mai, ova moja je kineska verzija (priča i sluša naredbe na kineskom) i to je zapravo jedini "minus", ako to možemo tako nazvati. Kasnije je postala dostupna i internacionalna verzija koja priča i sluša naredbe na engleskom. Xiaomi uvijek kasnije lansira globalne/internacionalne verzije proizvoda, a meni se nije dalo čekati. Nije najbolja, ali za 30-ak eura je definitivno best buy. Ako ćeš bolje, pogledaj VIOFO. Cijenom su skuplje nekoliko puta, ali snimke su vrhunske, imaju kondenzator umjesto baterije i mogu se dokupiti razni filteri za leće.

Za montažu na staklo dobiješ antistatičku foliju koju iskreno nisam znao postaviti bez da mi kamera ne otpadne pa sam kameru zalijepio direktno (ima već pripremljenu traku). Prije postavljanja naravno treba naći najbolji položaj pa tek onda lijepiti. Kasnije je kameru moguće pomicati samo po vertikalnoj osi i učvrstiti vijkom u željenom položaju. Kod većih rupa i glasnije muzike se malo trese, ali nije da je negledljivo. Valjda se staklo uvija jer mi se i retrovizor trese, pogotovo kad subwoofer udara.

Spaja se na microUSB i snima dok ima napona. Kad ugasim motor, ugrađena baterija pomogne da se snimi video clip i isključi kamera. USB kabel od 3,5 m dobiješ u paketu i meni je bio taman doboljno dugačak da ga provedem oko stakla, kroz A stup, iza pretinca za rukavice, unutar središnje konzole i kod ručne kočnice mi izlazi van i spaja se na drugi Xiaomi punjač s dva porta. Neki auti tu utičnicu za upaljač drže non-stop pod naponom pa treba pripaziti da ne isprazni akumulator.

Kartica mi je trenutno od 64 GB i dovoljna je za 11 h video materijala u nižoj kvaliteti i bez zvuka. Kasnije ću vidjeti koliko može snimati u višoj kvaliteti. Malo ju je nezgodno izvaditi jer trebaš imati duže nokte i baš je dosta stisnuti unutra, ali je vadim samo kad trebam prebaciti više od par minuta videa što i nije baš tako često. Kad se kartica napuni do kraja, stare snimke se automatski brišu, a slike i emergency video naravno ostaje spremljeno.

Ovo što sam do sad snimao je bilo snimljeno u nižoj kvaliteti (trebalo mi je više prostora jer sam putovao nekad i 8 h u komadu) pa ću kasnije postaviti nešto i u višoj kvaliteti, ovisi samo kad ću naići na neku budalu. Snimanje zvuka je isto dobro, ali zvuči malo kao iz bureta. Zvuk inače ne snimam zbog očitih razloga, ne vozim se sam.

Kamera ima G-senzor za detektiranje emergencya, ali on mi malo čudno radi. U postavkama ga je moguće potpuno isključiti i postaviti nižu i višu osjetljivost. Ne znam u kojim trenucima okida na nižu, vjerojatno samo kod prometne nesreće, ali naglim kočenjem ga nisam uspio aktivirati. Kad se postavi na višu osjetljivost, onda reagira na sve živo, često i na rupe na cesti.

Glasovno upravljanje nisam isprobao jer imam kinesku verziju i naravno da moram na kineskom reći što hoću napraviti. Glasom možeš narediti da ti uključi WiFi, snimi sliku, spremi emergency video itd., ali to mi nije potrebno. Za uključiti/isključiti WiFi je dovoljno jednom pritisnuti power tipku, a ostalo se može preko aplikacije. Važno je napomenuti da se kineska verzija ne može preflashati u punokrvnu internacioalnu verziju jer ima manji ROM (64 vs 128 MB). Može se flashati polovična engleska verzija koja samo priča na engleskom, ali glasovno upravljanje ne radi jer nema dovoljno mjesta.

Na mobitel se spaja preko WiFi-a gdje kamera postaje hot-spot i aplikacija radi bez greške. Unatrag par mjeseci je postala dostupna na Google Playu pa se više ne treba zezati krivo prevedenim kineskim verzijama. Nudi namještavanje osnovnih funkcija (kvaliteta snimke, snimanje zvuka, osjetljivost G-senzora, WiFi postavke itd.), upgrade firmwarea i prebacivanje snimki. Svaka snimka traje po jednu minutu i kopiranje ide brzinom od 2-3 MB/s. Ako želiš izvući nešto snimljeno unatrag par sati, trebat će ti više vremena dok file browser sve prikaže.

Eto toliko, valjda sam sve obuhvatio.
Puno ti hvala na ovom reviewu. Definitivno je za moje potrebe koliko god mi treba. Mislim da ću baš ovakav model potražiti.
Astra je offline   Reply With Quote