Podignuo sam već dvije montažne vikse.
Prednosti su velike.
Brzina gradnje tj. postavljanja je za cca. 40 m2 bila tjedan dana uključivši i termo fasadu, krov s crijepom, vrata/prozori.
Samo je jedan zid duljine 1 m napravljen od cigle i to na mjestu gdje dođe dimnjak.
Nakon useljenja nema neugodnog mirisa žbuke i cementa a okoliš kuće također nije "zažbukan" kao što najčešće biva kod klasične gradnje.
Drvena konstrukcija krovišta nije klasična s debelim tramovima već modularna ali jednake čvrstoće ( dobije se atest za snijeg i vjetar).
Svi elementi sadrže provučene cijevi za el. instalaciju tako da strujić samo provuče žice i spoji na glavnu ploču.
Ja sam za ostatak radova tj. dovod/odvodnju/keramiku angažirao svoju ekipu i prilično uštedio.
Cijena montažne kuće je također bila povoljna.
Podizao sam je 2004. i stajala je zajedno s prijevozom iz Ivanjice (SRB) cca. 12500 € za površinu od 40 m2 a uz to sam platio i tadašnju carinu od 7 % koja je ubrzo ukinuta.
Majstori su bili odlični, radili ko crvi cijeli dan i čak sam dogovorio da mi pomaljaju zidove i jedan premaz mahagoni Sadolina na drvenariju koja ionako već dolazi zaštićena bezbojnim premazom.
Za proteklih 14 godina jedini problem su nešto lošiji okovi na drvenariji pa vjerujem da se danas ugrađuju kvalitetniji.
Usput, kad su majstori došli starim Audijem 80 ČA registracije bojažljivo su pitali mogu li sa kazića u autu puštati svoje cajke što sam naravno dopustio ne znajući da će iste preplaviti HR nekoliko godina kasnije.
Najvažnija stvar kod izgradnje montažne kuće je kvalitetan majstor koji će napraviti betonsku ploču.
Tu ne bi smjelo biti fušanja pogotovo po pitanju nagiba i točnih dimenzija.