Citiraj:
Autor Alister
Koliko to često mijenjaš da ne mogu skužiti što želiš 
|
Zelim da sve radi i da se vise ova golgota nikada ne ponovi.
Citiraj:
Pitanje je da li želiš imati dva subneta ili jedan ?
|
Kako bih ja znao sto zelim, prvo moram razumjet tvoje pitanje, sto u ovom slucaju nije tako.
Citiraj:
Odgovori:
a) DHCP sa Cisca ne može raditi na Asus mreži ako je spojen preko WAN porta, u tom obliku
|
OK, onda znaci samo upalim DHCP na Asusu i ne filozofiram?
U principu mi nije bitno da ono sto je na Ciscotu (ionako su gore printeri, skeneri i ostalo spojeno na LAN) "vidi" racunala koja su preko WLAN-a spojena na Asus.
Drugim rijecima, ako meni radi to da WLAN racunalo spojeno na Asus vidi/printa ono sto je fizicki spojeno kablom na Cisco, to je sasvim OK.
Citiraj:
b) sa Cisca radiš port fordward na WAN IP adresu Asusa, i onda na Asusu port forward na šta već želiš
|
I to sam u medjuvremenu skuzio, pomogla mi je jedna manjina (darkydark), pa sam uradio to da je WAN na Asusu namjesten tako da ima fiksni IP, i sad mi
https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ napokon kaze da je 1723 "otvoren", ali mi VPN jos uvijek ne radi, sad pokusavam otkriti zasto.
Ovaj mutavi VPN klijent (nativni) na Androidu ima samo dvije mogucnosti "debugginga", a to je Connected ili Unsuccessful pa mi to bas i ne pomaze; sad moram vidjeti zasto se i dalje ne zeli spojiti.
Citiraj:
Spoji ASUSa preko LAN porta (fiksna IP adresa), ugasi na njemu DHCP. Složi si WI-FI, i pusti VPN portove na IP adresu ASUSa
|
Ali ako ugasim DHCP na Asusu, onda ga Cisco ne pusta (na ciscu je samo DHCP ionako ukljucen), pa onda ako imam ta dva "segmenta", moram imati i dva DHCP porta?
EDIT
OK, VPN radi, ocito je trebalo ukljuciti PPTP passthrough i na Ciscotu unatoc tome sto on nije VPN server.
Znaci, sada samo trebam ukljuciti DHCP server na Asusu da ne razmisljam previse i to bi bilo to? WLAN prikljuceni klijenti dobivaju od Asusa DHCP podatke, a Cisco se bavi svojim poslom? BTW, na Asusu sam iskljucio sve moguce firewallove i ta sranja, dovoljno je da se time bavi Cisco, jeltako?