Par rijeci o Agramu, Huaweiju, europskom jamstvu, ostvarenju garancije u hr i kupovanju moba na eu stranicama te potencijalnim problemima za koje nisam bi spreman. Jer da jesam ne bi niti kupio mob preko neta ili ga prodao sa garancijom.
- Prije 2 godine kupio na expansys.si Nexusa 6P. Isporucili ga iz UK-a s pripadajucim UK racunom i eu punjacem. Danas ta trgovina vise ne radi na eu podrucju, ali postoji support mail.
- Nakon godinu dana ga prodao frendu.
- Nakon dvije godine, u 1.mj 2018 unutar jamstva frend odlucio slati mob na servis jer se mob gasio na 10-40% baterije (cest problem na tom mobu). Kontaktirali Agram, objasnili situaciju, kazu nema problema ako imate racun sa prikazanim IMEI brojem.
- Krajem 1.mj mob poslan njima. U kratkom roku mob je vracen uz napomenu da je promjenjena baterija
E tu krece seks sa Huaweijem i servisima. Mob je odmah poceo pokazivati iste simptome. Ispada kao da nista nisu promjenili (a moguce da nisu)
- Pocetkom 2.mj opet poslan u Agram i tamo je mob stajao punih mjesec dana prije nego smo dobili prvi povratni info - zele promjeniti maticnu plocu i tu dolazi problem
- Odjednom se promjenila prica, sada Agram/Huawei traze jamstveni list pored racuna:
"Uređaj nije za Hrvatsko tržište ( AUDIM SAS,FR).Kontaktirati stranku da pošalje ovjereno/ispunjeno orginalno jamstvo od huawei-a na servis za popravak poslanog uređaja."
- Ispada da je mob za francusko trziste, prodan preko slovenske stranice isporucen iz uk s uk racunom. Fun times!
- nakon 45 dana natezanja pravde po mailovima odjebali smo svu pravdu i poslali kvragu i eu jamstva garancije i otvoreno trziste. Iako oni tvrde da su bateriju mijenjali u garanciji, ne znam kako su to napravili bez jamstvenog lista.
Ovdje smo trazili mob nazad - trebalo im je skoro 2 tjedna da ga "oslobode" i vrate.
U medjuvremenu sam s expansysom vrlo brzo dogovorio prikupljanje moba dhl-om i slanje u uk. Ukratko, oni tvrde da sam se trebao odmah njima javiti jer oni imaju "svoje kanale" servisa. Sad mi to ima smisla.
Mob je kod njih proveo ugrubo 3 mjeseca.
U 6.mj, dakle 5 mjeseci nakon pocetka natezanja sa servisima mob je vracen i popravljen. Naravno, popravljen je u francuskom servisu sa francuskom otpremnicom, vjerojatno u skladu s onim sto su iz Agrama tvrdili - mob je za francusko trziste.
Nakon toga sam osobno zvao Huawei i pitao ih par pitanja, evo zakljucaka:
- EU jamstvo zbilja postoji i NIJE potreban jamstveni list AKO je mob predvidjen za trziste na kojem se izdaje racun. Ako je za njemacko trziste, mora biti u paru s njemackim racunom.
- Huawei tvrdi da zbog raznih malverzacija ne mogu prihvatiti servisiranje mobova bez silnih papira, kao u mom slucaju - razlicito trziste i racun. Ok, posteno. Mujo kupi mob u Bosni, doveze ga u hr i prodaje tu sa hr racunom, ali inzistira da je jamstvo preko Mujo d.o.o. jer mora ga nositi u Bosnu na servis.
- Agram nas je lagao dvaput i doveo u neugodnu situaciju
- Nismo bili ni svjesni mogucih problema jer obojica prvi put imamo ovu situaciju
Sto sam naucio?
- Prije sljedece kupovine moba na eu tlu raspitujem se do kraja i zadnjeg detalja kako se ostvaruje jamstvo u hr i sl. Sreca moja da expansys i dalje ima customer support, jer trgovina je nekad bila jako popularna - i ugasili su biznis! Da nema supporta, kita!
- Ako je ovo sa trzistima politika koju jedino Huawei forsira onda ih krizam za sva vremena. Hrvatski email i tel support im je bio los, studenti koji nemaju pojma i tu smo izgubili par tjedana natezanja za nista, nikakav pomak ni naprijed ni nazad
- Agram cu probati zaobilaziti koliko god mogu, ne mogu prihvatiti te banalne greske koje su napravili u procesu i potencijalno laganje o statusu servisiranja moba.
- Cuvajte se malih mobi shopova koji prodaju mobove sa drugih trzista, tada vjerojatno ovisite iskljucivo o shopu za ostvarenje garancije. A ako shop propadne... Pada mi na pamet Neutrino koji je, sjecam se, prodavao Pixel telefone sa DE trzista (to je jasno pisalo u opisu moba). Ne tvrdim nista lose o Neutrinu, samo pokusavam povuci neku paralelu za primjer