View Single Post
Staro 14.12.2005., 11:59   #19
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Re: Novi RAM Hard Drive iz tvrtke HyperOs

Citiraj:
Originally posted by Horza kad sam rekao zahtjevnih, mislio sam dovoljno zahtjevnih da diskovi cijelo vrijeme čitaju/pišu.
Na mail serveru? Ok, ali jos uvijek nedovoljno zahtijevno da jedan SCSI disk to ne bi mogao rijesiti. Ako je mladji od 10 godina, na njemu jos mozes vrtiti streaming Yankee Doodla, ako ti je gust.

Citiraj:
obojica znamo da scsi disk ne može prožvakat takvo nešto jednako dobro kao ramdisk, ma koliko scsi bio,
Da, ali onda ne pricamo o ovakvom RAM disku, nego o necem sasvim drugom...
Ovakav tip "diska" moze jedino parirati ozbiljnim stvarima po STR-u, ali i tu je besmisleno. Sve ostalo jednostavno nema smisla, jer se radi o (S)ATA standardu i bridge implementacijama, u koje nemam bas previse povjerenja, bar dok ih ne vidim "rastavljene" na kod.

Citiraj:
a kada je mailbox napravljen kao imap direktorij od kakvih gigu do 5GB stvari se malo kompliciraju jerbo 50 usera s provjerom svakih 5 minuta znači konstantan cache od kakvih par giga sve skupa, ne?
Imas u prosjeku 50 zahtijeva u 5 minuta, odnosno jedan zahtijev na 6 sekundi??? To ce ti apsolutno svaki noviji ATA disk izdrzati bez ikakovih problema, a da ne pricam o SCSIju i ostalim cudima.

Citiraj:
daklen, govorimo o ozbiljnom raid kontroleru s hrpom meme ili ovakvom rješenju.
Ozbiljni RAID kontroler s hrpom memorije mora biti u stanju durati puuuuuuuno grdje stvari od tvojih zahtijeva. Ovo mu moze biti cisto usputni posao, koji ce raditi iz hobija, da popuni rupe.

Citiraj:
naravno da ne dolazi u obzir vrtit to bez crone joba svakih 30 - 60 minuta s klonom cijelog ramdiska + sinhronizacijom svih maildirova svakih 30 - 60 minuta u intervalima između backupa, dakle svakih 15 minuta kompletno čitanje svih 16GB ramdiska i kontinuirano zapisivanje istoga na hard...
I udjes u povijesne anale kao tvorac najgore slozenog sustava ikada...

Citiraj:
to je ovak neko moje razmišljanje bez detaljnog planiranja i proučavanja rada istog u praksi. please ispravi me. volem think tankanje
Razbijas glavu nevaznim stvarima. Oko milijun mailova mjesecno predje preko jedne prosjecne Intel P3 based masine, koja ima "samo" SCSI U160 RAID 5 kao diskovni sustav. Druge su pak neznatno jace (dakle, takodjer PC masina, bazirana na Intelu) i pregrme bez ikakvih problema oko 10 miljuna mailova mjesecno s eksternim storageom. Peakovi na obje masine znaju biti i po tisucu mailova u minuti (sto in, sto out). Neke druge masine (non PC, uglavnom), pak, uopce ni ne poznaju RAID i rade s <4 GB diskovima real time konferencije , web/mail i pruzaju puni Unix shell za oko 5k korisnika, i to sve preko telneta.

Mogao bih ovakve primjere nabrajati do sutra, no svaki put je prica ista. Dedicated mail serveri najmanje ovise o suludim brzinama i bijesno skupom hardveru a najveci problem kod njih je sam storage prostor. Dakle, tvoji "problemi" su zapravo vrlo trivijalni i lako rijesivi bez previse novaca.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote