Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 25.05.2018., 17:12   #2442
cromobil
Registered User
Moj komp

Datum registracije: May 2018
Lijep pozdrav cijenjenoj ekipi od novog člana. Vrlo cijenim vaše prosvjetiteljske napore iz domene klimatiziranja, osobito Nexteena - oko nas neukih. Ovih dana namjeravam kupiti i ugraditi klima uređaj u svoj mali ured, pa kao i brojni do sada - molim za kakav savjet. Za razliku od nekih, detaljno ću o prostoru. Dimenzije su mu 5x4m, visine je 4m, te na polovini visine, a do polovice tlocrta je zmontirana galerija od cca 10m2. Lokal je u prizemlju četverokatnice, šoderaste fasade, izgrađene 1987.g., ispod koje fasade je (na žalost samo) 5cm stiropora, eto kad je građeno, dobro da i toliko ima. Zidovi su arm. beton. Na uredu je dosta ostakljenja, čak 10m2, ali to sam obukao u pvc stolariju sa 3-slojnim staklom. Dakle, samo jedna strana ureda gleda prema vani, orjentacija je sjever. U ostalom dijelu mikrolokacije - oko ureda su različiti prostori, ali uglavnom negrijanii: podrum ispod, stubište sa strane, spremišta otraga, te drugi takav ured sa druge strane, ali isti nije u funkciji-stoga se uglavnom niti on ne grije. Jedino je stan iznad ureda stalno nastanjen i grijan.
Što se mene tiče, bitno mi je hlađenje i to prizemnog dijela prostora (jer se u njemu obaljaju dnevne aktivnosti), galerija nije problem, na njoj tu i tamo prespavam, ali i za najvećih vrućina - po noći je uz otvoren prozor - ugodno za spavati. Jednako tako, po zimi je na galeriji uvijek 2-3C toplije nego u prizemlju.
Mogućnost grijanja putem klime vidim samo kao opciju za dogrijavanje, tako da to nije loše, ali ne utječe presudno na moj izbor klima uređaja.
E sad pitanja: 1. Kupovati klimu sa 2,5kW ili 3,5 kW učinkom hlađenja? Dakako da je manja potrošnja struje bolja stvar, ali besmisleno je zbog toga kupovati nedovoljno jak uređaj.
2. Molim društvo za 1-2 preporuke u rangu best buy klima, te 1-2 iz ranka kvalitetnih uređaja. Može i opcija sa 1-2 jeftilena, ali da nisu totalni šrot od klimica.
U moru ponude uočio sam jako, jako puno sličnih uređaja, isto kao i nešto različitih, ali ti različiti, najkvalitetniji (u segmentu 2,5 kW hlađenja) su cca 5 puta skuplji od najjeftinijih. Stoga imam i 3. pitanje: Koliki je realni životni vijek najkvalitetnijih klima uređaja uz prosječno korištenje tijekom godine i servisiranje jednom godišnje? Da li je to dovoljno dug životni vijek u kojem će se njihovom učinkovitošću nadoknaditi njihova pet puta skuplja cijena u startu?
Thanks in advance, much obliged
cromobil je offline   Reply With Quote