Ovaj opis zamjene filtera kabine zvuči idilično u odnosu na istu stvar na mojoj Toyo Avensis.
Prvo dva Brufena i pivo da me ne bole leđa i koljena.( 10 minuta da uhvati )
Kombinezon ili stare hlače s pojačanjima na koljenu.
Vozačko sjedalo ful unazad, koljena na cestu a trbuhom preko praga, vađenje gumenog tepiha i odvajanje podne obloge u dijelu oko papučice gasa ( 1 minuta )
Tiskanje papučice gasa do poda jednom rukom a drugom otvaranje malih vertikanih vratašca na stijenki centralne konzole gdje se nalazi taj "mračni predmet želja" ( 1 minuta ili više ako Brufen nije primio ).
Izvlačenje donjeg filtra pa za njim gornjeg filtra ( 30 sec )
Uvlačenje gornjeg filtra i podizanje/zadržavanje istog u gornjem položaju jednom rukom dok se drugom rukom ugurava donji filter.
Bole leđa, mračno je, niš se ne vidi, nemaš kam stavit lampu, u tom trenutku baš mi zvoni mobitel i cure šmrklji iz nosa, filter nije oriđiđi Toyotin već zamjenski, dimenzija je tu negdje ali se gornji filter ne da ugurati na svoje mjesto ( 10 minuta uz kletve ) i vadi ga van.
Rašpa za željezo i rašpaj suvišak plastike na okviru gornjeg filtera eda bi sjeo na mjesto ( 5-6 minuta, kletva again )
Konačno, ulazi i doljnji dio, puštam papučicu gasa, vraćam podnu oblogu i gumeni tepih na mjesto, zatvaram vratanca i ne mogu se dići iz tog yebenog neudobnog položaja ( 3 minute ).
Tražim još jedno pivo ( bez Brufena ) i spominjem majku Japancima i njihovom desnom volanu.
Pa kaj je bilo tak teško napravit vratašca za filter kabine na strani suprotno od volana, onako kako je u japanskom modelu ?
Utrošak vremena : skoro pola sata, dvije pive , dva Brufena, kletvi za dvije dobre ispovijedi...
Pri svakoj slijedećoj kupnji filtera za zrak nosio sam originalni (crni ko Syssov) filter da ga trgovac usporedi sa dimenzijama zamjenskog, crne ruke i njemu i meni...
No, kak bi stari ljudi rekli: ne daj bože većeg zla, moja me krntija služi savršeno po svim drugim parametrima, od potrošnje do troškova održavanja, nigdje hrđe, prvi auspuh i amortizeri a ipak joj je 16 ljeta...