Citiraj:
Autor adaksinjo
znaci dignes haubu (10sec), maknes onu veliku gumu ispred sajbe (10sec), maknes plastiku na lijevoj strani iza amortizera koju drzi jedan plasticni saraf i jedan klik saraf koji otpustis prsticima (30sec), odsarafis 1 saraf koji drzi poklopac u kojem je filter kabine (30sec), izvuces taj filter van zubima ako treba  (30sec) i ubacis unutra novi (malo se piga jer mora ici pod glupim kutem, ali ne treba ti vise od 60sec)
ukratko treba ti manje od 3 minute da odradis izmjenu tog filtera kabine, a ako ti je trebalo cijelo jutro to bi znacilo da si ili ustao vrlo kasno ili si radio vrlo oprezno zbog straha od toga sto bi moglo biti unutra ispod tog poklopca

|
Ovaj opis zamjene filtera kabine zvuči idilično u odnosu na istu stvar na mojoj Toyo Avensis.
Prvo dva Brufena i pivo da me ne bole leđa i koljena.( 10 minuta da uhvati )
Kombinezon ili stare hlače s pojačanjima na koljenu.
Vozačko sjedalo ful unazad, koljena na cestu a trbuhom preko praga, vađenje gumenog tepiha i odvajanje podne obloge u dijelu oko papučice gasa ( 1 minuta )
Tiskanje papučice gasa do poda jednom rukom a drugom otvaranje malih vertikanih vratašca na stijenki centralne konzole gdje se nalazi taj "mračni predmet želja" ( 1 minuta ili više ako Brufen nije primio ).
Izvlačenje donjeg filtra pa za njim gornjeg filtra ( 30 sec )
Uvlačenje gornjeg filtra i podizanje/zadržavanje istog u gornjem položaju jednom rukom dok se drugom rukom ugurava donji filter.
Bole leđa, mračno je, niš se ne vidi, nemaš kam stavit lampu, u tom trenutku baš mi zvoni mobitel i cure šmrklji iz nosa, filter nije oriđiđi Toyotin već zamjenski, dimenzija je tu negdje ali se gornji filter ne da ugurati na svoje mjesto ( 10 minuta uz kletve ) i vadi ga van.
Rašpa za željezo i rašpaj suvišak plastike na okviru gornjeg filtera eda bi sjeo na mjesto ( 5-6 minuta, kletva again )
Konačno, ulazi i doljnji dio, puštam papučicu gasa, vraćam podnu oblogu i gumeni tepih na mjesto, zatvaram vratanca i ne mogu se dići iz tog yebenog neudobnog položaja ( 3 minute ).
Tražim još jedno pivo ( bez Brufena ) i spominjem majku Japancima i njihovom desnom volanu.
Pa kaj je bilo tak teško napravit vratašca za filter kabine na strani suprotno od volana, onako kako je u japanskom modelu ?
Utrošak vremena : skoro pola sata, dvije pive , dva Brufena, kletvi za dvije dobre ispovijedi...
Pri svakoj slijedećoj kupnji filtera za zrak nosio sam originalni (crni ko Syssov) filter da ga trgovac usporedi sa dimenzijama zamjenskog, crne ruke i njemu i meni...
No, kak bi stari ljudi rekli: ne daj bože većeg zla, moja me krntija služi savršeno po svim drugim parametrima, od potrošnje do troškova održavanja, nigdje hrđe, prvi auspuh i amortizeri a ipak joj je 16 ljeta...