20.05.2018., 17:20
|
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Neki dan se vozim iz Požege prema Slavonskom Brodu. Fina zavojita cesta, nigdje nikoga. Tempomat na 75 i uživancija. Opustio se fino, i dođem na ravnicu s par kuća i birtijom. 200m ispred, murjak na motoru čuči u hladu i samo čeka i nišani.
Ulovio me sa 74, a navodno je ograničenje 50 (ne sjećam se da sam igdje uopće vidio znak).
500 kn (250 odmah). Srećom, nemam nijednu kaznu još, pa je otišlo na upozorenje, ali meni je tih 500 (250) draže imati u džepu nego voziti 30 preko ograničenja da bi zadovoljio potrebe onog tko se vozi iza mene. Ako ti ne odgovaraju ograničenja, idi pa divljaj, na svoju odgovornost.
Citiraj:
Autor jopis
Sad vi gospodo, proučite zspc, dio o sporoj vožnji i stvaranju kolone 
|
Daj konkretne članke zakona...gdje čovjek griješi ako se vozi 50 na mjestu gdje je ograničenje 80?
Citiraj:
Člankom 139. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10 - Odluka UsRH i 74/11) propisano je da se autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h.
Sukladno članku 51. navedenog Zakona, vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu, a kada je brzina kretanja manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim ako koristi žuto rotacijsko svjetlo.
Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustoći pometa tako da vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravovremeno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.
|
|
|