View Single Post
Staro 13.12.2005., 06:11   #22
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by segregator Ako se dobro sjećam, predstavništvo za Nordmende/Hitachi/Orion je bilo na početku Klaićeve Bio je jedan super dizajniran TV sa za ono vrijeme vrlo ravnim ekranom, a od Hitachija mi se jako sviđala neka slim linija, jedna od prvih sa CD-om
Evo vidi na sto me navlacis u ovo doba, zakletog 80's nostalgicara, dolazim doma u gluho doba i umjesto da produzim u zzzz stanje ja cu gu dodatno skratiti zbog odgovora

Ducan je bio Emona ali u Prilazu JNA , danasnji Dezelic.

U BG-u su bili tadasnji Banex (JVC) i Sony u ZG-u su bili Poljo i Triglav ekipa sa Sansui,Philips/Marantz,Sanyo/Fisher a SLO su imali Emonu sa najvise imena ukljucujuci i Hitachi,Nordmende...

Hitachi o kojem pricas zvao se Opus :

Sam koncept je bio jako originalan i forma ni danas jos nije dostignuta. Sam tvorac te ideje bila je legendarna firma Luxman , Luxman danas

Sama idejna koncepcija je bila da sam vlasnik integrira u namjestaj ili neku atraktivnu drvenu/... plohu sam uredjaj, s tim da su Top modeli imali zasebna pojacala i procesore dok je samo ta vidljiva kontola bio zapravo remote

Krasna koncepcija i jako dopadljiva. Top model Luxman-a koji mi nije pri ruci bio je sav od LED display-a koji kad je uredjaj bio ugasen nije davao niti jednu naznaku o cemu se radi

U maniri SF 60-ih.

Nordmende je imao takve kreativne ideje u promociji uredjaja da su to male riznice za proucavanje dizajna i kreativnosti. Evo sto mi je pri ruci, skenovi su vjerovatno stari koliko i sami prospekti :

, ,

Kad sam nedavno pricao kako je DVD prevara za mase, nekima nije bilo jasno.

Jedan od naj legendarnijih modela Hitachi-a, to sto je on mogao raditi sa slikom danas je potrebna EFX konzola :

Pa legendarni 280 model Grundiga koji je imao u videu Genlock za video montazu, svu paletu efekata, svu montazu + kompletan generator za pripremu i stvaranje titlova!

Sam daljinski je imao tri stranice sa punom alfa tastaturom. Da ne govorim na LD-u (Laser Disc) sto sve mogu raditi sa slikom.

Sto danas moze korisnik i najboljeg DVD-a ili SVHS/D-VHS-a uopce raditi sa slikom osim puke manipulacije reprodukcije?

15 godina je u proslosti sa onim sto su tada top modeli kucnih uredjaja nudili i danas nude ... tko ih ima

Jedan prijatelj kad god dodje bleji u Nec rekorder i pita me stalno cemu sluze svi ti gumbi? Jednostavno nije mu jasno da je nekad oprema bila toliko mocna.

Znaju li danas ljudi da je 1988, jedan Sanyo imao prvi Dolby Surround TV koji je vec tada imao bezicne straznje zvucnike !

Ili... da je prva firma u svijetu koja je imala bezicni (1987) prenos (Stereo) slusalica preko bezicnog daljinskog upravljaca ! (skroz dole model na prvoj stranici)

Tek za nekoliko godina i drugi su poceli nuditi bezicne slusalice. Isti video je ujedno kao i spomenuti Hitachi i legendarni NVDB70 (Panasonic) imao pravu 'crnu kutiju' od specijalnih efekata i bio jedan od naj mocnijih funkcijama kucnih uredjaja ikad.

Pa onda DS-VPS Panasonic skener koji se nalazio na samom rubu daljinskog (!) koji je preko posebnih bar codova u DE TV casopisima automatski skenirao sve relevantne podatke o filmu ili seriji i automatski sve poslao u video ! (ista slika ,model u sredini na prvoj stranici)

Bubba je kao mali pokusavao sa tim skenerom po kojekakvim ducanima na periferiji lazirati codove kako bi sto povoljnije nabavljao svoje omiljene piškote koje je radosno umakao dok je citao Moj Mikro

Za kraj ... kako je (1988) izgledao jedan High End receiver od JVC-a, prvi model ikad sa learn/PDA/Touch screen daljinskim koji je imao Macro i sve moguce umotvorine :

Ovo je sve kap u moru sto je ta dekada dala i ovo sto se danas nudi nije ni preslika sto je nekad znacila zabavna elektonika.
Visage je offline   Reply With Quote