View Single Post
Staro 03.05.2018., 18:20   #2231
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Pozdrav ekipa,

Imam T540p iz potpisa sa, i7-4710MQ procesorom. Sa svime u vezi laptopa sam više no zadovoljan, ali ima jedna stvar koja me izluđuje od prvog dana, a to je ponašanje cpu fana:

Na "starome" T530 sa i5 procesorom ventilator stalno vrti na niskom broju okretaja ( gotovo nečujno ) i kada se pokrene nešto proceosrski zahtjevnije, nakratko ubrza da spusti temperaturu i vrati se nazad na nižu broj okretaja.

Na T540p je hlađenje provjereno ispravno, turbo boost isključen i isprobane sve opcije u BIOS-u, najnovija verzija BIOS-a instalirana, ali ovaj i dalje po svome:

Recimo da na neku web stranici unosim tekst i postavljam fotografije: Ventilator je potpuno izgašen sve dok se procesor nečim ne optereti, a to može biti i jednostavni refresh stranice.
Ovaj prvo ništa ne radi i pusti da se procesor zagrije, a onda zoooooom - zavrti ventilator ko blesav da naglo ohladi proc i opet ga gasi.
Znači ako radim bilo što dinamički zahtijevno za procesor, ventilator svako malo prekida potpunu tišinu da se zaleti do ibera i opet tišina.

Dali za ovo postoji neko pristojno rješenje koje uredno radi na Win 10-ki ? Znam da se za
puno starije Thinkpade koristio TPfan, kako on sudjeluje sa novijim modelima ?
Laptop mi odgovara po svemu ostalome, pogotovo 3K displayu i ne mislim ga mijenjati dok se ne raspadne od starosti, ali ovo sa ventilatorom su valjada trebali bolje riješiti...
Doom je offline   Reply With Quote