@Street Racer, imao sam sličan problem. Ljudi prije nas u stanu su imali klimu u dnevnoj sobi, i to je bilo "dobro" samo u smislu rashlađivanja te prostorije, jer je puhalo skoro pa direkt na njih, a kad ti netko dođe u goste kao nama, 5-6 ljudi, dnevni boravak je pun i uvijek nekome puše, nekome je toplo, nekome hladno, zavisno od dobi pa bude prepirka, pali-gasi, puše mi za leđa itd.
Oni su tu klimu skinuli i ja sam tokom renoviranja klimu stavio u hodnik. Budući da iz hodnika nemam kao ni ti izlaz za vanjsku jedinicu, provukao sam kroz široku kanalicu kroz dječju sobu izvod van. Nešto slično kao kad bi ti stavio klimu u svoj hodnik između kuhinje i spavaće pa kroz spavaću izbacio van. Doduše malo mi je bolji raspored nego tvoj, pa mi vanjska jedinica ide na moj balkon koji je kraj dječje sobe, kao lođa kod tebe.
Klima radi kad smo ja, žena i mali na 26°C skoro cijeli dan, u ljetno vruće doba, kad se ni disat nemože. Ljeti su nam vrata od spavaće sobe zatvorena po danu, a navečer ih otvorim pa zatvorim dnevnu pred spavanje. Programiram ju da se gasi nakon što mi zaspemo, iza 23 sata, a da se pali ujutro oko pola 7. Isto tako se grijem zimi u prijelaznom razdoblju dok gradska toplana ne uključi radijatore.
Kada sam tražio klimu, majstor mi je ponudio Sinclair marku za 3200 kn. Standardna inverterska dovoljna za moje potrebe, neznam napamet karakteristike, al ovako otprilike:
LINK Nemoj uzet 100% za model, vidio sam da negdje piše da je za 36m2, no meni i više nego dobro i grije i hladi. Stan mi je 80m2.
Kad ljudi dođu u goste, prije smanjim na manju temperaturu i nikom nepuše po glavi, a bude dobro. Ništa nisam primjetio na potrošnji, račun mi je za struju 170kn, perilica rublja i suđa, komp, tv, kuhanje na indukciju, akvarij.
Nadam se da sam ti koliko toliko pomogao.