Bas tako, ispada da kod nas mehanicari idu na vise doskolovanja i seminara nego doktori.
Sta se tice mentaliteta, kao sta Mom kaze, posao se ne vidi a to klikanje po compu spada pod "nes ti posla", sjednes i ne kopas. Koliko sam ljudi imao kojima popravis nesto za 2-3-5minuta a oni pocnu sa "tako brzo pa zasto toliko platit". Jer moje znanje nije doslo od klapanja majmuna nego od popravljanja ko zna koliko compova i istrazivanja.
Jednom mi je lik panicaro da je crkla POS kasa, hitno popravit. Ostavi sve sta radis, izadji na teren, popravi. On ima novog BMWa, trgovinu robe i cigani se za 100kn. I bas ona shema, popravio si to za minut. Je, i kad mi je dopizdio opalio sam system restore na vrijeme kad je bio problem i odoh ja preko vrata. Trgovina puna ljudi, pa sad se ti cigani.
Jedna firma u pitanju, imaju problem sa emailom, nemogu primat postu i sherat okolo. Strucnjak koji je bio je preporucio upgrade svih windowsa i mreze. Drugi skolovani lik hoce reinstall svega.
Treci lik, neka budala (citaj ja) im osposobi sve u 10 minuta. Problem? Koristili OE, koji ima ogranicenje od 2gb za DBX file u koji se sprema posta. Rjesenje, stavio im filtere, posta razdjeljena po godinama jer im je tako bilo lakse za trazit. Filteri za par godina unaprijed i unazad, sve super, novi DBX fileovi kreirani i sad posta radi na nivou cijele firme.
Skolovani "serviseri" to nisu znali/htjeli napravit.
Imao sam slucaj da covjeku dodje vodoinstalater da promjeni gumicu na slavini, ono sta mozes i sam napravit makar bio retardiran, i naplati 250kn a lik sretan, al rad na PCu, sjedis, nisi kopao, nisi sav oznojen il prljav...nisi nesto ni radio.
I sad bil tko trebao za 50-100kn uzeti comp na popravak/reinstall/build i izgubit par sati oko toga za sta? Da bi rekli to mi nije glavni posao pa shodno tome treba bit jeftin ko kikiriki.