U ovom mom slučaju se, nažalost, ne može ništa, jer odredbe novog Zakona koje se tiču uvjeta držanja kućnih ljubimaca nisu još stupile na snagu. To će se dogoditi kad jedinice lokalne samouprave donesu Odluku o istome.
Iz zakona:
"Uvjeti držanja kućnih ljubimaca
Članak 51.
(1) Kućnim ljubimcima moraju se osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama.
(2) Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja.
(3) Zabranjeno je kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja.
(4) Zabranjeno je držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.
(5) Uvjete i način držanja kućnih ljubimaca iz stavaka 1., 3. i 4. ovoga članka propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave."
Predstavnička tijela jedinice dotične lokalne samouprave nisu još propisale opće akte koji se tiču spomenutog slučaja, pa mi iako imamo zakon, on ne vrijedi još ništa, a sukladno tome komunalni redar ga još ne može provoditi.
Može li se prijaviti slučaj anonimno veterinarskoj inspekciji? Ja sam zvao i rečeno mi je da anonimno ne može, da prijava mora biti pisana na papiru i poslana poštom na njihovu adresu, telefonski da ne može. Pa ako netko ima iskustva, saznanja kako to ide i ima li inspekcija tu odgovornost da istraži slučaj i postupi u vidu nekih mjera?