Sto se tice korsinika i njihovih iskustava ono kaze sledece , od jeftinijih brendova preporuka su Midea i to model Mission 12 sa kojim su svi zadovoljni , zatim Gree Viola za koju kazu da je sasvim OK i naravno Gree Hansol koji je provereno dobar , pa i Amber Nordic a koji se prodaje u Srbiji . Sto se tice prvoklasnih tu su vam ( Fujitsu , Mitsubishi , Daikin, Toshiba ) koji u istoj klasi ne odudaraju jedan od drugog , jedan daje vise snage , drugi nesto nizu modulaciju , zavisi sta vam treba . Od ulaznih modela kod japanaca vam ide ovako , ako vam reba snaga preporuka je Fujitsu LLCE model , ako vam treba niza modulacija ali sa manje snage tu je Daikin FTXB-C , sve ostalo ako bas morate . Preporuka za grejanje je uvek standard model .Kod japanaca vam je to podeljeno u dva tabora , u prvom se nalaze ( Fujitsu , Mitsubishi ) koji su podeseni tako da vam daju najvise snage kad vam najvise treba ali nesto sitno obore COP , drugi tabor su ( Toshiba , Daikin ) koji su podeseni tako da daju sto vecu ustedu ali kad udare jaci minusi gube dosta na snazi , tacnije po snazi skoro uvek mozete uporediti 12-ku Fujitsua i 16-ku Toshibe ( recimo ) . Znaci sve zavisi sta vam treba , svako ima svoje prednosti i mane i svaki je dobar te greje kako je i deklarisan . I da , zaboravih , kod vas imate i Hitachi koji se takodje dobro pokazao pa eto i njega trebate uzeti u obzir . Mozda malo opsirnije ali cisto da steknete utisak kakva su iskustva korisnika .
Kod vas je jako mala razlika u ceni ulaznog modela japanca i neke krstene klime 3 klase pa je po meni skroz bezveze uzeti Mideu i Gree kad za skoro iste pare imate japanca . Za hladjenje je pak druga prica , to ce vam odraditi bilo koja klima .
Ima tu nekih dodatnih finesa - ali ako vam treba solidno jaka klima , kvalitetna , dobar Twin Rotary kompresor , cenevno se izdvaja TOSHIBA RAS -B16N3KV2-E (1) / RAS-16N3AV2-E (1) - 6480kn .. Paritet joj je recimo Fujitsu ASYG 12LU ali kosta 7230kn , u ovom slucaju ja ne bih puno razmisljao sta da uzmem . Ova klima bi trebalo da vam pokrije oko 40m2 solidno izolovanog prostora a postoj lik koji greje cak 80m2 , kako ne znam ali kaze da greje . Da ne bi nekog zjbo nek racuna na nekih 40m2 jer ta klima daje skoro 3kw na -15c ..
Toliko od mene

Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm