Citiraj:
Autor SinfulSaint
Skalar, da li možda znaš ili imaš iskustva pri postavljanju vlastitog voip routera za telefoniju preko optike?
Htio bi pokušat složit sebi telefon kad ga već imam, ali da ide preko mog routera recimo kakav cisco spa122 ili tako. Da li je moguće dobiti postavke od szk za ovakav slučaj?
S*port mi trenutno radi samo ko access point. Mikrotik radi routanje spojen direktno na njihov ONT.
Hvala.
|
problem kod postavljanja voipa sa cisco spa122 i sličnim uređajima je vlan id 101 + neke postavke koje se nedaju isčitati iz speedporta,
kod fritzboxa pak ovo drugo , dok se fritz box još i tu i tam spaja na voip (nije stabilno) ali veza puca kad se probaš spojiti na internet pokušavao sam jedno mjesec dana s jednim i drugim pa sam odustao,
drugi problem je da kupljeni routri imaju često (gotovo svi) interno zauzeti vlan id 101 za vlastite potrebe pa signal ne prolazi kroz port gdje taggaš vlan 101 da bi mogao koristiti cisco spa122,
moje rješenje doma je switch (najeftiniji moguči gigabitni) na ont, iz swicha jedan mrežni kabel na asusa - za internet (moguć i max tv), drugi na speedport -tel + maxtv, time dobijem direktno spajanje asusa na ont bez upliva speedporta, speedport voip i max tv i to solidno radi, speedport zakopaš negdje gdje je daleko od pogleda i srca