Citiraj:
Autor maXonja
Ok, ajd mi onda reci kako će oni znati da si ti u tom jednom trenutku u jednom danu u godini šibnuo preko 20kW ako imaš staro dvotarifno brojilo (ili čak i jednotarifno koja još postoje, moja baka ga recimo ima)?
Ako imaš digitalno onda mi je jasno, ali ovo...
|
U proslom postu sam rekao da se to odnosi ocito samo na nova brojila jer ona stara koja se vrte nemaju nikakvih opcija mjerit vrsne snage. Ova nova digitalna ocito imaju tu mogucnost u sebi(ja neznam dal imaju samo pretpostavljam) znaci ako imas novo brojilo i ako ti to brojilo izmjeri 20kw oni te prebace u crvenu tarifu i posalju ugovor . Taj ugovor ne smijes potpisat nego trazis da ti ogranice potrosnju na 20kw (limitator) i to bi trebalo rijesit sve probleme oko toga...u praksi prosjecna kuca s dve obitelji na dve etaze(2*100m2) i sa par rigova nikad nebi trebala dotaknut tih 20kw limitatora ako se ne grije na struju. Mada i da se grije na struju klimama sto je u dalmaciji cest slucaj mislim da je 20kw nemoguce prebacit jer danasnje inverter klime ne trose prakticki nista.... to sto se klima zove 7,1kw ne znaci da trosi tolko struje na sat.Takva trosi negdje oko 2,4kw struje.Cak i one starinske klime od 2,5kw trose kad se upale oko 1,4kw a nakon toga su ispod 1kw...
Mislim da ovo sto su novinari napisali i dali primjere nije pravilo nego izuzetak. Cak se nebi cudio da je tim ljudima iz clanka pokvareno to digitalno brojilo ili da je HEP to poceo slat pa ako prodje prodje ...