Root usera nemoj dirati niti dodavati u grupe. Root kao user ima uvijek prava na sve (osim ako ga ti baš ideš ručno ograničavati, ali po defaultu ima pravo na sve). Sudo se ne koristi za root usera, već sudo tjera administratore da koriste svoje accounte radi sigurnosti, logiranja što se radi, tko to radi isl. a ako želi napraviti neku zahtjevniju radnju, npr. pormjenu IP adrese, onda koristi sudo kako bi privremeno samo za tu radnju pokupio root prava i odradio je. Uz određene postavke sve što radi netko pod svojim userom se logira, pa se točno zna što je pokretao, za što je koristio root privilegije isl. Uglavnom, nemoj ništa konfigurirati za root usera.
Jučer navečer sam vidio u nekim starijim postovima da si imao probleme sa cron-om nakon update-a raspberry-a. Moguće da se nešto raspalo kod upgradea, a ako je to slučaj onda je jako teško na forumu preko postova detektirati točno što nije u redu. Meni se ovo desilo jednom na starom raspberry-u 2 kada sam već bio na Jessie distribuciji i pokrenuo sam normalan upgrade paketa. Cijeli OS se nije htio bootati i morao sam sve reinstalirati.
Sada si pretpostavljam na Raspbian Jessie distribuciji. Ajde probaj ovako - obriši cron kao programski paket i zatim ga ponovno instaliraj za slučaj da se nešto pomrdalo kod upgrade-a s njime ili sa nekim dependency paketima o kojima on ovisi.
> apt-get remove cron ### deinstalacija crona
> apt-get install cron ### instalacija crona
Ne znam kako si složio svoj server i ne znam da li će ti se što pomrdati, ali ja bih osobno krenuo ovako jer je to jedini način da budeš siguran da je s cronom sve ok i da su svi fileovi na mjestu. Probao sam kod sebe na raspbianu i sve je prošlo ok. Traje cca 3-4 minute. Nakon toga probaj ponoviti da li moj unos u crontab-u radi (proba.txt.......)
I još nešto - gdje točno vidiš tu poruku "Permission denied"? U nekom logu?