Citiraj:
Autor Alister
Odakle statički elektricitet na dijelu za usisavanje kada je on od plastike, ok ima i metalnih, ali opet crijevo je od plastike? Usisao sam barem 100 kompova i nikada nisam imao problem s tim.
|
Kovitlanje prašine unutar samog crijeva je sasvim dosta za stvaranje statičkog elektriciteta. Ne mora uopće biti riječ o metalnim dijelovima usisavača. Obzirom da većina ljudi koja poseže za usisavačem prilikom čišćenja unutrašnjosti računala, najčešće pred sobom ima kompjuter koji je zameten podebljim slojem prašine i popratnih gadosti u obliku kojekakvih grudica - nažalost takvim čišćenjem naprave više štete nego koristi. Možda u njegovom slučaju nije isključivo usisavač, već se jednostavno potrefilo, ali bojim se da ovo nije ni prvi ni zadnji primjer usisavanja računala nakon čega računalo ili prestane raditi ili krene sva sila neobjašnjivih problema, pa na kraju komp ipak ode u vječna lovišta. Mislim da ima čak i na forumu par starijih slučajeva di su ljudi usisali/otkinuli kondenzatore s komponenti.
Daleko od toga da je i kompresor idealno rješenje, jer i tu ima primjera di su ljudi pretjerali i otpuhnili/otklinuli kondenzatore, zavojnice i sl. ili nisu računali na ostatke vode u sistemu, pa je prilikom prvog ispuhivanja bio plač. Ne znam za druge, ali meni je nekak logičnije rastaviti sve na sastavne dijelove, pa svaku komponentu počistiti kak spada. Bilo da se koristi komprimirani zrak u boci (koji danas drži svaki dućan), mekani kist, papirnati ručnici, kozmetički štapići

, alkohol za čišćenje i tome slično.
Zadnji biser čišćenja kojem sam svjedočil, nije uključival usisvač ili kompresor, već vlažnu Vileda krpu kojom je čovjek, dok je računalo bilo u pogonu, odlučil "malo pobrisati prašinu unutra" i krenul je od PCB-a grafičke kartice. Jasno, čišćenje nije dugo trajalo, a on je kasnije lutal gradom i kupoval novo napajanje, jer je po njegovom stručnom mišljenju u tome bil problem.