Citiraj:
Autor lepak
ajme to su neke systemd sheme nove bice ;D ne znam ja sam davni slackware linux korisnik, prvi put cujem..,
to su bice ove nove ubuntu post-root idiotarije... ko fol.. root si i moras imati user account.. pa onda kao root postaviti cron za tog usera i ostale windows gluposti
uglavom ako si samo editirao fajl to nije dovoljno, moras ga "istalirati" .. napravi crontab /ime/fajla (ako nisu i to izmjenili) ili jednostavno sa crontab -e
|
Mislim da to nema veze sa systemd. Njega doslovce muče prava na nešto. Ili je u crontabu krivo napisana putanja do filea, ili je neko slovo veliko umjesto malog ili obrnuto. Ovo gore bi moralo raditi ako je skripta ok, ako su nazivi ok i ako je putanja ok. Prava nam je poslao i to je u redu.
Evo, ja sam probao na red hat 7 koji koristi systemd napraviti najjednostavniji unos koji će svake minute upisivati riječ "bok" u tekstualni file i to mi uredno radi.
Tintin - evo primjer:
> crontab -e #unešeno u crontab ovo ispod
*/1 * * * * echo bok >> /tmp/proba.txt # upisivanje svake minute "bok" u "proba.txt"
> cat /tmp/proba.txt #isčitavanje dokumenta nakon nekoliko minuta
bok
bok
bok
bok
Nema potrebe za dodavanjem usera u crontab ili bilo što slično - crontab se po defaultu od vijeka vijekova editirao sa crontab -e i to je preporuka. Ajde probaj staviti skriptu u neki folder unutar root direktorija (znači "/" a ne "/root" lokacija), gdje su prava 777, stavi prava na skriptu 777 i probaj sa crontab -e unijeti da se skripta pokreće. Ovo su najbolji načini za testirati kada sumnjaš na problem s pravima.