View Single Post
Staro 05.03.2018., 18:42   #10
hash
Premium

Datum registracije: Nov 2005
Ohmov zakon:

struja = napon / otpor

I=U/R

Napon U (mjeri se u Voltima - V) ti govori koliko je "jaka" baterija

Struja I (mjeri se u Amperima - A) ti govori koliko elektrona "tece" kroz zicu - da bi struja tekla moras spojiti nesto na bateriju

Otpor je u Ohmima - to je uredjaj koji napajas s baterijom, ukljucujuci sve zice koje to sve povezuju

Ah - Amper sat je mjerna jedinica za energiju. mAh je mili amper sat tj 0,001Ah, MAh je mega amper sat tj 1 000 000 Ah - pazi na kapitalizaciju

Dakle: 1000mAh = 1Ah
Isto kao: 1000mm = 1m

Nije ti to bitno sad ali da baratas s pojmovima kolko tolko, ovo Mha me ubija

Kapacitet baterije ne znam kako direktno izmjeriti ali mozes mjeriti napon.

Napon na alkalnim (nepunjivim) baterijama je 1.5V i kako se baterija prazni tako i napon pada pa one na kojima izmjeris veci napon bi trebale biti i punije.

Napon na punjivim baterijama je 1.2V i vrijedi ovo isto za pad napona kako se baterija prazni.

Struju mozes mjeriti samo kod punjenja i potrosnje baterije jer inace struja ne tece pa nemas sto mjeriti. I onda ako izmjeris da baterija daje struju od 1A i potrosi se u 1h to znaci da joj je kapacitet 1A*1h tj 1Ah tj 1000mAh.

U praksi su punjive baterije puno jeftinije i kod njih (za AA i AAA velicinu) imas dva glavna tipa: NiMH i LSD (ne znam dal su ovo strucni nazivi pa neka pametniji isprave)

NiMH prednosti:

* veci kapacitet
* jeftinije

LSD prednosti:

* puno, puno, puno sporije se prazne same od sebe

Dakle, ako imas neki autic koji hoces vozati s klincem ili nesto slicno onda uzmi NiMH jer ces baterije vjerojatno isprazniti u jednom susu, a vjerojatno ce ti trebati i rezervni par.
Ali ako trebas za daljinski ili tipkovnicu ili nesto slicno sto trosi jako malo energije onda uzmi LSD jer ce ti se NiMH isprazniti same od sebe za dva tjedna.

Evo i malo grafova za par baterija kako i izvucena energija ovisi o struji praznjenja (vise mA - mili Ampera znaci veca struja, znaci veci potrosac: npr jaci motor):

https://www.powerstream.com/AA-tests.htm
hash je offline   Reply With Quote