Tema: Automobili
View Single Post
Staro 05.03.2018., 09:36   #34730
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Kia je bila zamišljena na normalnim tržištima kao jeftinija alternativa tim "pravim" sportskim limuzinama...što i je. Na NORMALNIM tržištima

Kod nas sad KMAG s Kiom radi isto što Ruting radi s Hondom već godinama.
Otvoriš slovenski cjenik i vidiš koliko nas "ekskluzivni" distributeri deru...jer mogu

Razlika od 134 000 kn za ovaj najjači model (3.3) u ponudi
Ne znam da li je netko ovo komentirao jer je stari post, ali evo "my 2 cents" na ovu temu KMAG-a i cijene Kia.

Neki dan sam kapario Ceed, a vec vise od godinu dana razmisljam o kupovini novog/novijeg auta pa imam nesto za rec o temi slovenskih cijena Ceed-a. Razmišljao sam kupovati tamo i napravit uvoz (mi smo EU, nitko nas ne moze sprijecit da zaobidjemo lokalnog trgovca i kupimo u drugoj clanici), prvenstveno zbog komentara po netu koji su isti kao ovaj iznad. Ceed je tamo znacajno jeftiniji, i do cca 1500-2000 eura.

ALI...! Slovenci (po mojim istraživanjima i izračunaima od pred 5-6 mjeseci) imaju niže cijene prvenstveno zbog manjeg poreza i zbog drastično manjih trošarina po CO2 (razlika je za prošlu godinu na dizelima bila cca. 7000kn, sada je nešto manje... Slovenci imaju porez na CO2 cca 60€, koliko se sjecam). Kada to uračunaš, ne isplati se natezat s nabavom i svim jer je razlika 1-2 tisucu kn uvrh glave, kad se uracunaju manipulativni troskovi i davanja koja moras platit kod nas. Jedino ako ste bas zapeli za odredjeni paket opreme, slovenci imaju u ponudi bas sve pakete sa svim motorima. Ali sam siguran da bi se i s nasim dalo dogovorit za odredjeni paket da im kazete da cete ic kod slovenaca u nabavku ako vam oni to ne mogu ponudit.

Dalje na tu temu, slovenci inace imaju jedne od najjeftinijih novih automobila u EU. A onaj tko stvarno dere, ali ne nas nego vjerojatno slovence, je Hyundai. Jer i Slo i Hr su u to vrijeme kad sam ja gledao imali iste cijene

Ne branim KMAG, ali mislim da ih nemam ni zasto branit jer svatko moze pronac slovenske i nase porezne zakone i izracunat sam.

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Vozi tko Scenic (2014-2015) ili C-max istog godista?

Razmisljam o 1.5 ili 1.6 dci ili 1.6 tdci... ne znam koji su minusi...renole vozimo godinama, a ford mi stvarno super izleda.
Da se nadovežem i na aktualnu temu...

Oba motora, i 1.5 dci (48kW) i 1.6 HDi16V (66kW), imam u familiji. I to stare, one prve verzije. Oba imaju preko 300 000km i motori jos nisu dirani, kao ni turbine. Te stare verzije su imale nekih problema, kod 1.5 dci sa sustavom ubrizgavanja i kasnije s podmazivanjem letećih ležajeva na radilici (problematične visokotlačne CR pumpe kod jačih verzija motora, riješeno/ispravljeno u konstrukciji i proizvodnji do 2005., a problem sa letećim ležajevima je, koliko se sjećam, bio relativno rijedak kasnije na verzijama motora sa 105KS), a kod 1.6 HDi sa FAP filterom i turbinom (turbina je imala lošije podmazivanje zbog nekakvog filtera ulja u karteru, koji se znao začepit zbog produljenog intervala servisa, i problema s povratinim tlakom u ispuhu i vraćanjem čađe u tubrinu zbog začepljenja FAP filtera koji je bio relativno blizu turbine).

Mislim da su noviji motori još bolji i nemaju nikakvih znacajnih problema sa pouzdanoscu, bar ja nisam naisao na takve informacije (problemi se pojavljuju sporadično, više do konkretnog motora nego generalna boljka). 1.6 HDi je u medjuvremenu dobio 8v glavu umjesto 16v, što je pojeftinilo održavanje na većim prijeđenim kilometražama jer nema razvodnog lanca izmedju bregastih koji se znao rastegnut na 250-300k km.
1.5 dci je vjerojatno trenutno jedan od najboljih motora u toj kategoriji, čak je unazad nekoliko godina i Mercedes kupio licencu i ugrađuje ih u A klasu (ne znam za ostale). Problema s pouzdanošću, koliko znam, trenutno nema.

BTW, što se tiče 1.6 HDi i 1.6 TDCi motora, to su u osnovi isti motori, kao i starije verzije 1.6 dizela u Mazdi. Motor je razvijem u kooperaciji Ford/PSA/Mazda.

Za 1.6 dci nikad nisam čuo ništa o pouzdanosti, ali ima ih relativno malo na tržištu jer postoji samo verzija sa 130KS i rijeđe se kupuje od 1.5 dci.

Zadnje izmijenjeno od: JC Denton. 05.03.2018. u 12:49.
JC Denton je offline   Reply With Quote