Citiraj:
Autor fanATIk
Ja tebe nisam vrijeđao pa se molim da se suzdržiš.
A i ak je nešto bilo trolanje ovdje, to je bio tvoj jeftin fotošop A četvorke.
Obožavam kad mi se obraćaju s visoka...
Da, nisam se rodio kao dizajner, nisam studirao dizajn i nisam u dizajnerskim vodama. Pa šta onda? No rado ću naučit nešto novo. Ok, slažem se da je bmw dosljedan, i šta s time? Nikom ništa. Mogu reć i da je Lada dosljednija od bmw-a ak ćemo tako. Mislim da se kupci ni audija ni mercedesa ne osjećaju loše zbog toga što je bmw vjeran jednom načelnom dizajnu od početka niti brendovi mece i audija loše stoje. A reć da jedan mercedes nema tradiciju izrade vrhunskih automobila ili da je loš brand je
Ne, nije mi jasnije pa lijepo molim tvoje dizajnersko visočanstvo da mi pojasni. Ja i na slikama audija i na slikama renaulta vidim copy/paste, s time da se audi bar malo potrudio napravit različite farove. Renault ima identične i naprijed i nazad. Al pretpostavljam da je to kod renaulta konzistentnost dok je kod audija copy/paste...
Pa ja baš imam osjećaj da te grize što i zašto drugi kupuju pošto te neke stvari očito toliko smetaju. Ljepota je u očima promatrača, ne? Tak da prepustiš ljudima da kupuju što im se sviđa. Meni je i stari i novi A6 lijep auto. Da je opće mišljenje o njemu da je gadan, nebi se prodavao u brojkama kojima se prodaje. Audi već desetak godina fura ovaj dizajn. Da nastavi slijedećih 40 godina svake godine samo malo redizajnirat svjetla (kako manje više radi bmw) onda bi ti 2058. godine, pretpostavljam rekao da je to dobar dizajn jer je konzistentan. Jer, kolko sam ja skužio, tebi je dobar dizajn samo ako ima 50 godišnju konzistentnost u dizajnu.
I premium klasu ne čini samo vanjski dizajn auta, no po tvojim postovima vidim da si ti uvjeren da čini.
|
Stari, nije fotošop, nađena fotka na netu

Ne stignem fotošopirati...pa izgleda da nisam jedini koji je primijetio istu stvar.
Kako protumačiti usporedbe audija i renaulta na tvoj način.
U retrovizoru vidim Audija i ne znam je li A3,4,5,6,7 ili 8. Isto kad vidim neki od Q-ova, ne znam koji je, bar dok ne naletim na veći ili manji pa uspijem usporediti po veličini
Kroz zadnje 2-3 generacije njemačkih auti je ista stvar. Iz daleka u retrovizoru ne mogu prepoznati jel mi dolijeće BMW 1,3,5,7, X1, X3 ili X5 i ista stvar s Mercedesima i pogotovo Audijima. Kod Audija, još mogu TT i R8 razlikovati jer su niži i širi, ali ovo ostalo je sve isto.
Clio, Twingo i Megane...sva 3 različita da ne mogu biti više različita
208, 308 i 508...ista priča
C3, C4, C5...također svatko u svom filmu
Fiesta, Focus, Mondeo...isto
Mito, Giulietta, Giulia...
Panda, Tipo, 500...
Jel pratiš? Nadam se da ne moram dalje. Auti slijede određene smjernice u dizajnu, kako bi bili prepoznatljivi, ali ne dijele 90% tog dizajna.
Tradicija i vrijednost branda je jedno, a kvaliteta njegovih proizvoda su sasvim druga stvar. Kupuješ li recimo napolitanke jednako često kao što si prije redizajna ambalaže? Sasvim banalna stvar je u pitanju, ali Napolitanke više nisu "brand" na koji si navikao. Nakon takve promjene, više ne ideš sa istom sigurnošću prema njemu.
Očito je riječ o tome da Audi kao brand želi privući nove, mlađe kupce, jer se redizajn radi s takvim ciljem. Ono što su napravili je da su pojačali sportske elemenate i agresivnijim dizajnom dobili to što su htjeli, a onda su pokušali zadržati i stare konzervativnije kupce, tako da su se odlučili na konzervativne, već poznate linije. Greška je u tome što nisu odvojili dio game proizvoda za jedan profil kupaca, a drugi za drugi profil kupaca, nego svaštare.
I sportski i obiteljski auti imaju isti izgled, no to im prolazi. Za njih, uspjela operacija. Za kupce na koje ciljaju, također. Za neutralnog promatrača, ne toliko.
Ne možeš mi reć da u retrovizoru ne kužiš je li iza tebe Megane, Talisman ili Koleos. Sama veličina elemenata u dizajnu su toliko očiti da odmah znaš o kojoj se klasi auta radi. Kad vidim stadionsku rasvjetu iza sebe, Talisman je

Vjerojatno i Renault planira jednom napraviti istu stvar. Ako naprave, manje ću ih cijeniti kao brand. Zasad imaju ta 3 modela, ako izbace twingo, clio, zoe i što već imaju u ponudi s istim dizajnom kao i ova 3, onda možemo pričati o copy paste kao u Audijevom slučaju.
Ne kužiš o čemu pričam. Okej mi je da imaš dizajn koji onda provučeš uz potrebne izmjene kroz cijelu paletu proizvoda.
Ono što mi nije okej je da taj isti dizajn recikliraš kroz 3 generacije novog
"premium" proizvoda. Kako se nazivati velikim i onda kupcima servirati novu generaciju auta koju je teško razlikovati od modela koji je 3 godine već na tržištu? Što si radio 3 godine??
Naravno da dizajn ne čini "premium". Ne postoji premium dizajn. Postoje "premium" materijali i jedino priznajem "premium feel".
Postoje dizajneri koji su "premium"...cijenom.
Danas je to toliko automatizirano, da ništa više nema dušu i nema prepoznatljiv potpis umjetnika (Rolls to još nekako provlači sa svojim ručnim iscrtavanjem).
Tzv. premium je čisti gimmick danas. Sve što možeš je ubaciti neki "premium" materijal tipa drvo, koža (koja je već standard svuda), aluminij ili carbon, sve ostalo su skroz uobičajeni materijali.
Sve ostalo je čisti brand image koji nam je usađen kroz godine konzumacije proizvoda.