Citiraj:
Autor problem_child
ako pričamo teoretski - tvoja je dužnost voditi evidenciju po svakoj transakciji na burzi i slagati Račun dobiti i gubitka po first in first out principu
Isto tako, dužnost je firme da vodi poslovne knjige po nekim generalno prihvaćenim računovdstvenim principima.
primjer je puno grandiozniji no mislim da će se paralela skužiti: nije ni agrokoru nitko (ok revizori jesu ali oni su isto osumnjičeni) provjeravao poslovne knjige sve dok nije došlo do problema
suma sumarum: uvijek možeš raditi drugačije dok to netko ne krene provjeravat...
PS kad smo već kod toga: jedina free stranica koju sam pronašao da ti prati PnL kripto svijeta https://www.cointracker.io/
|
PA uzmimo ovako . ja pokazem nekakav ulaz i doodjem sa izlazom. oni pitaju za transakcije ja kazem nemam pojma jer sam eto zbanan sa 2-3 burze i nema transakcija. oni kazu onda dobro mozes si taj ulaz bacit u smece i platices porez na sve . znaci 12 posto na izlaz.
eto ja sam si tak to shvatio. al i placanje na sve 12% je manje nego zajebancija vodjenja dodatnog prihoda i placanje doprinosa. problem moze nastat ak oni kazu e onda cemo ti to sve zapljenit jer sumnjamo da peres lovu sto opet u mom slucaju je daleko od ralnog jer nemam farmu kartica i ne izvlacim neke novce.
Nemrem vuc paralelu sa agrokorom jer sam privatna osoba koja nea ni firmu ni obrt nego trejdam ili majnam . ja do sad nisam vidio nijedno porezno objasnjenje o tome. ima o tome da moras popunit onaj obrazac i da trejdanje smatraju k okapitalnu dobit al u objasnjenju se ne spominje sto ako ja nemam ulaz i ak nisam vodio nikakvu evidenciju(sto ako sam je vodio i krepo mi hard) jer eto u zakonu se kripto nije ni spominjao do jucer. i zato milslim da cu jedino morat platit porez na cijeli izlaz(12%) bez obzira dal sam trejdo ili majno.
Asad jedno podpitanje. JA prebacim s bitpande na skrill novce. znaci to je ono sto poreznu zanima sjelo je nesto na racun. al ja to ne podignem nego stoji na skirilu. Dal porez moras odma ic platit jer je sjelo na racun? kao i placa? a sto ak skril sutra ugasi moju karticu kao mnogi do sada i ja novce vratim nazad odakle su dosli? ili sljedece na skrilu stoji lova par godina. znaci uplata je dans a isplaticu je za 3-4 godine? ima tu poreznih pitanja unedogled.