Citiraj:
Autor Rista
Po tome bi zamjena ekrana mobitela ili televizora trebala rezultirati novom garancijom na ekran? Jer znam da praksa nije takva, a citajuci taj clanak ne vidim kako bi se drukcije protumacilo.
|
Praksa je u HR zanimljiva stvar. Trgovac nikada ne odgovara za APP metodu.
A neupućen kupac misli da je to tako.
Kad poslje sazna, misli da je izgubio to pravo jer nije odmah reagirao, što nije istina. Kad nastane problem vjerujem da 95% posto da će odmah pri pismenom zahtjevu biti riješeni, a tih 5% ostavljam ono što će prijavom biti riješeni samo zato jer je trgovac mislio da je njegova "praksa" iznad zakona.
Svjedočio sam kad se u autoservisu trgovac smijao osobi koja je pitala za novu garanciju na promijenjeni akumulator koji je naknadno bio kupljen i ugrađen kod njih - "što mislite kad vam se pokvari televizor i dobijete drugi da dobivate novu garanciju?". I uzalud mu pokazivati članak zakona jer je teško tada reći - da, ipak ste u pravu. Ionako mu nitko ništa ne može zbog tih riječi. Ali na papir ih staviti neće.
Moj prijedlog i dalje stoji - plaćam trošak (jer ja volim papir više od maila) pa ako treba i pivu onom tko želi da probamo poslati upit nekoj trgovini o zamijenjenom dijelu na njegovom laptopu ili štogod.
Citiraj:
Autor Old Iggy
Malo kasnim, na putu sam... Ima i takvih ugovora. Dobiješ dodatnih par posto popusta i sve sam snosiš. U principu isplativije za neke stvari (npr. mi smo tako imali za printere jer imaju puno dijelova, no recimo nisam siguran kako bi hodalo kod npr. grafičkih kartica).
|
Thanks. I onda se ukalkulira u konačnu cijenu? Kao i ostali troškovi koji nastanu zbog zakonskih obveza - kao što je ponovno jamstvo na dio uređaja o kojem već par strana tupimo ovdje?
Citiraj:
Autor Old Iggy
Zakon je jako jasam, a što je najgore takav je već desetljećima. Zato mi baš nije jasno što ti nije jasno.
Zakon definira odnos kupca i prodavača. Nikog ne zanima odnos distributer / proizvođač i ostalo, niti je ikoga briga. To je poslovna briga distributera / uvoznika i ostalih, oni moraju riješiti probleme.
Taj biser je apsolutno točan.
|
To mu ja pokušavam objasniti već duže vremena. Ako ne vjeruje ni tebi ostaje samo zaključiti da čovjek ili trolla ili pokušava zamutiti vodu zbog osobnog interesa.