View Single Post
Staro 22.02.2018., 22:49   #7378
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
@Alfa

To što trgovine izlaze u susret kupcima kad se isti počnu prijetit inspektoratom, ne znači da su uvijek u pravu. Trgovini je lakše pojesti govno i riješit se inspektorata, nego da mu ovaj dolazi u izvid svaki mjesec dana i drka ih s provjerom cijena u izlogu(za što može svaka trgovina uvijek dobit kaznu jer se uvijek zalomi negdje stara cijena) il za još hrpu drugih stvari za koju trgovina može dobit kaznu.

Gle, zakon se provodi po onome kako je napisan. Nema tu pravo, krivo, kako se to u pozadini rješava, to je nebitno. Ako sam te ja prijavio zbog nepoštovanja tog i tog članka, inspektor može samo konstatirati da je to prekršeno i dozvoliti trgovcu da to odradi.

Jedno je kad ti u trgovinu bane netko koji se dere i kaže - "ja po zakonu imam pravo na povrat u 8 dana.... ne znam gdje to piše, zvati ću potrošač!!!"
To se zove izlaženje u susret.

A drugo kad ti kupac pošalje pisani prigovor na koji se trgovac mora očitati u roku od 15. dana od kada ga je primio ili riskira novčanom kaznu u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna. (Članak 10., 138. Zakona o zaštiti potrošača).

Na tom prigovoru ako ti odbijaš izvršiti svoju zakonsku obavezu inspektor će vjerojatno odmah odreagirati kaznom, jer si se očitovao.

Sad ajmo opet:

Zakon o obveznim odnosima:
Citiraj:
Članak 425.
Produljenje jamstvenog roka

(1) U slučaju manjeg popravka jamstveni rok se produljuje onoliko koliko je kupac bio lišen uporabe stvari.

(2) Međutim, kad je zbog neispravnosti stvari izvršena njezina zamjena ili njezin bitni popravak, jamstveni rok počinje teći ponovno od zamjene, odnosno od vraćanja popravljene stvari.

(3) Ako je zamijenjen ili bitno popravljen samo neki dio stvari, jamstveni rok počinje teći ponovno samo za taj dio.

Citiraj:
Poštovani,

dana tog i tog u vašoj poslovnici sam dobio sa servisa nazad taj i taj laptop kupljen tog i tog dana (rn broj taj i taj, priloženo). Zamijenjen mi je HD i temeljem članka 425. ZOO stavka 3. teče mi nova garancija na taj dio. Vaš djelatnik Pupo mi je usmeno rekao da to ne vrijedi i da se produljuje za rok od xx dana koliko je proveo na servisu.

Molim vaše službeno očitovanje o trajanju jamstvenog roka na zamijenjeni dio.

Srdačan pozdrav,
Alfa_R

Sad molim kakav bi ti odgovor sročio?
Ono pojeo sam govno sa APP metodom ali ću spinati i reći da izlazim u susret?

Daj mi objasni po kojem točno članku zakona nisam u pravu?
Ja se ne prijetim inspekcijama, ja kulturno zamolim odgovor i onda ako je potrebno prijavim. A vjeruj mi, prijave su tako rijetke jer na ovakav dopis uvijek je odgovor pozitivan za kupca. Pa čak i poznato bahati Protis.

I ne, nisam ja taj koji je imao zilion problema, nego mi se masu ljudi javilo sa problemima i velika većina riješena bez problema.

A za staru cijenu, nije izlaženje u susret prodati po njoj, nego pridržavanje zakona ako se pozove kupac na isto. Par puta sam to napravio nakon više puta što sam ih upozorio na to (konkretno, piva na akciji i bivša billa... 2 tjedna kriva cijena i ja platim redovnu, ali ih upozorim da imaju akcijsku izloženu i tako dvaput, a treći put sam tražio po izloženoj (naravno, uslikana prije). I hop bez navlačenja evo voditeljice smjene i prodano po toj cijeni).
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je offline   Reply With Quote