Koji si ti lik, to je čudo. Izgleda da nema posta da se ti s nekim ne svađaš i ne tjeraš nešto svoje. No ajmo po redu:
Citiraj:
Autor silver_tip
Poanta je u tome da ti sa vulgaris mobitelom sa drugoga kata potegnes ~70Mbps.

Sa tom antenom iz sobe potegnes svega 5/10Mbps vise sa RSRP -90dBm
Sad je na krovu pa potegnes ~110Mbps pri RSRP -77dBm
Mobitel na dimnjaku bi potegao slicno tome, bar oko 90Mbps-a.
|
Da, i ? S obzirom da mogu mobitelom iz ruke (sa balkona) potegnuti toliko, ne trebam sastaviti setup koji sam sastavio ? Trebao bih se jebati sa kućnim routerom koji isprobano
NE radi kao što ovaj setup radi ?
Čim uđem unutar kuće na mjesto gdje bi mogao biti mobitel/stick/router (sve isprobano), stanje nije ni približno dobro kao vani kad je LoS.
Radi se o daljini od 9km (za koju je dosta ljudi reklo da je upitno hoće li uopće sve funkcionirati kako treba), što će biti kad vrijeme bude loše ili kad se više ljudi nakači ?
Citiraj:
Autor silver_tip
Ako ti sa mobitelom pri RSRP -90 ili antenom iz sobe vuces izmedju 70/80MBps-a, shvacas da tvoj odasiljac nije prebukiran i da je kod tebe specificna situacija sto se tice odasiljaca ?[/b]
Niti je ta antena cudotvorna niti bi sa bilo kojom drugom recimo Iskrinom imao slabije rezultate a koliko para si bacio na board, karticu i antenu ?
|
A gdje sam ja rekao da je antena čudotvorna ? Jesam li naveo specifikacije od proizvođača ? Jesam. Je li "čudotvornost" manja od Iskrinih (ili nekih drugih) antena ? Jest.
Ja sam "bacio" na ovaj setup 1200 kuna (antena 600, routerboard 250 i LTE kartica 350 kuna)). Koliko bih "bacio" da da sam išao na dvije Iskrine antene, kvalitetni LMR antenski kabel i LTE router ? Ajd izračunaj pa napiši kolika je razlika izmeđa ta dva "bacanja". Nemoj njatke bezveze.
A "bacio" sam pare na konkretno ovaj setup iz više razloga:
1. Sličan iznos u odnosu na puno manje elegantnija rješenja (kao napr. posebno antene, antenski kablovi i kućni router);
2. Moja kompletna mrežna oprema je od Mikrotika te sam htio da bude i ovo (lakše za održavati a i htio sam isprobati novi RBM11G board);
3. Na mjestu gdje je instaliran već postoji mreža te je logičnije staviti ovo nego antene/kabel/kućni router (koji bi zahtijevao više "kentranja" a na kraju bi bio isti rezultat);
3. Setup nije rađen isključivo za Tele2, nego za bilo koji LTE pristup internetu koji mi je dostupan ili će biti dostupan (odvrnem 4 šarafa, promijenim karticu i peglam dalje). Zato, ako sada radi savršeno sa Tele2, ne znači da će biti tako savršen za Vipnet, T-Com, Eronet, MTel ili BH-Mobile (sve mreže koje vidim sa krova);
4. Kad/ako mi ne bude više trebao ovaj setup, lako ga prepravim za, napr., PtP Wi-Fi setup na 2.4GHz
5. I najbitnije od svega - zato što me qurcu volja imati baš ovakav setup.
Citiraj:
Autor silver_tip
Netko ce sastaviti ovakav skupi setup jer vidi 110Mbps-a a nece vidjeti ni 50Mbps-a samo zato jer je kod tebe odasiljac full prazan kao da si jedini na njemu....
Meni je odasiljac 300m i vidim ga:
RSRP -69dBm
SINR i 30 bude i ne pada ispod 25 pa jedva nocu dobacim 75Mbps-a, sa antenom ili bez...
Jel kuzis da si na takvoj poziciji i da ti je takav odasiljac da si gore konzervu sardina nakacio da bi imao 10/20Mbps-a vise nego sa obicnim mobitelom ?
|
Ako netko sastavi ovakav setup samo zato jer je vidio moje rezultate u ovom threadu i razočara se jer nije dobio iste brzine (a prije toga nije proučio materiju i isprobao sve prije odluke o sastavljanju nekakvog setupa), moj post i moj setup je kriv ?

Po toj logici je onda svaki post ovdje (uključujući i tvoje) obmanjujući.
Da ne duljimo dalje:
Ja sam kupio ovu antenu, sastavio setup kakav već jesam, naveo uvjete pod kojima radi i gdje radi, isprobao i postao rezultate.
Na ostalima je da vide jesu li im informacije korisne, da li su uvjeti slični njihovima i da li im se isplati sastavljati nešto slično ili ići na nešto drugo.
Mislim da je to i poanta ove cijele diskusije ovdje.