View Single Post
Staro 02.02.2018., 22:53   #1167
Hazl113
Registered User

Hazl113's Avatar

Datum registracije: Jun 2013
Kvalitatne LED žarulje

Nevjerojatno kako nitko ne spominje specijalizirane trgovine koje prodaju žarulja i sve za njih. Nije mi jasno zašto nitko ne spominje Art Rasvjetu. Ako se traži kvalitata, onda se kupuje tamo, a ne po Pevecima, Kauflandima, Lidlu, benzinskim pumpama itd. Jasno da se nađu koji put i kod njih dobre serije, ali u prosjeku one su loše, a ako su od poznate firme, slabije kvalitate. Žao mi je što ne vodim statistiku, jer kod njih sam kupio barem 200 LED žarulja skoro svih tipova, i koliko ja znam niti jedna do sada nije crkla. Govorim isključivo o Philips proizvodima. Ali kupujem i V-TAC koje isto za sada rade bez kvara, Osramice su mi se pokazale loše. Sole isto tako. U Lidlu koji put nabasaš na dobre, ali sve je to u prosjeku lošija kvaliteta. Inaće nije isto kupit LED žarulju u Njemačkoj, Austriji ili kod nas. Garantiram da su bolje kvalitate, mada su isti tip. Ne reklamiram nikog, da ne bude zabune. Philips ti daje 3 god, garanciju što nije loše, a priča se da će dignit na 5 god.
A što se tiče Filament LED žarulja (one koje imaju u sebi 2,3,4,6 ili 8 svjetlih niti) imaju tri bitne manjkavosti. Traju kraće, jer se LED-ice u tim nitima više griju, pošto nisu na hladnjaku, već keramici. Svjetle slabije sa gornje strane, jer im se niti prema gore sužavaju i ono najbitnije, takve žarulje imaju svjetlije i tamnije nijanse svjetla. To se najbolje vidi na plafonu, ili zidu, a još bolje na plafonjeri. Točno se vide svjetlije i tamnije linije svjetla u zavisnosti od položaja tih svjetlih niti. (Filament). Da bi se to što više poništilo, novije generacije imaju te niti ukrižene, ali i dalje postoji taj problem.
A što se tiče kupovine žarulja iz Kine, skoro svi lažu u specifikacijama, pogotovo o jačini svjetla. Kada napišu da 8W ima 800lm, lažu. Zašto? Najviše jer se ne radi o 8W, već u najbolju ruku 5,5W, a to je ispod 600lm. A kvalitata... e tu varira od smeća do solidnih. Ja sam pokušao nabavit neke i doslovce sve do jedne su bile dosta slabije. A kvalitata svjetla. Definitivno upitna. Skoro sve su vukle prema zelenoj nijansi. CRI jedva preko 70, a bilo je i lošijih. Kupovinu preko Ebaya, Aliexpresa, i sl. treba izbjegavat.

Zadnje izmijenjeno od: Hazl113. 03.02.2018. u 14:13.
Hazl113 je offline   Reply With Quote