View Single Post
Staro 02.02.2018., 13:58   #427
sti
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
@sti Da i? Kakve to veze ima? To svejedno ne znaci da ce igra isto raditi sa 60 ili 260 fpsa kako se naizgled čini. Zasto? Zato sta fps i monitor refresh nisu u syncu. Ne znam igraš li cs, ali ako ne igraš isprobaj pa javi.

Dvije simpatične sličice:

Exibit1
Exibit2

Igranje sa 250fps koje grafička šalje na 60hz monitor može rezultirati samo abnormalno velikim screen tearingom.

Idealno igranje za 60hz monitor je, vidi vraga, 60 fps! Zašto? Zato što monitor može iscrtati kompletan frame u 1/60 sekunde.

Ako tom istom monitoru grafička pošalje 120 fpsa, njegov buffer se i dalje osvježavava istom frekvencijom-60hz. Da bi monitor iscrtao tih 120 fpsa koje grafička "forsira", on mora kompenzirati, a to radi na način da više ne iscrtava kompletan frame svakih 1/60 sekundi, već iscrtava 60/120 frejmova. Drugim riječima, više nemaš kompletne, već parcijalne frejmove. Pola frejma umjesto cijelog!

U slučaju tvojih 250 fpsa, ajmo smanjiti na 240 da bude djeljivo sa 60. Ti vidiš 240 nečega, ali to nisi kompletni frejmovi, već 60/240=1/4 frejma.

Ova dva grafa nacrtana u paintu su faktualno netočni, monitor ne "bira" koje frejmove će iscrtati, već ih mora iscrtati sve. Kao što sam ti već napisao, jedini način da ih iscrta sve jest da iscrtava parcijalne frejmove. To mora rezultirati ogromnim screen tearingom, u bilo kojoj igri uključujući csgo.

Zato su ljudi izmislili VSync i 120/144/240 HZ monitore. VSync nije idealno rješenje za kompetitivni shooter poput csgo, ali ne zato što je 60fps malo, već zato što, kao posljedica sinkronizacije monitore i grafičke, dolazi do određenog laga.
sti je offline   Reply With Quote