View Single Post
Staro 30.01.2018., 01:06   #2022
thubanx6
Premium
Moj komp

thubanx6's Avatar

Datum registracije: Aug 2011
Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Pa vlasnik i šljaker u RAM servisu

EDIT:

Nego, taj "supervizor pass" kojeg spominješ, od kad se on pojavio u tom P50 ili bolje tko ga je postavio?

I da. koliko ja shvaćam to bi trebao moći zaobići/promijeniti zbog sigurnosnog propusta koji je otkriven u Intel ATM nakon što je Intel zakrpao "Meltdown" i "Spectre", a za taj propust koliko znam još nije izdana zakrpa.

Pojednostavljeno sa ctrl+P preskočiš bilo kakav BIOS password i ulaziš direktno u Intel ATM nakon čega postaviš/promijeniš što želiš.

Inače, taj tvoj "supervisor pass" je vjerojatno vezan za Intel MEBX (13. stranica manuala) i ako je taj laptop bio u nekoj firmi sa savjesnim adminom, vjerojatno je postavljen od njega.
Laptop je iz njemačke firme koja ih je kupila hrpu i ostalo je par viška. Ovaj je godinu dana stajao neiskorišten (ima 30 radnih sati po smaart statusu odnosno ništa) međutim kako firma očito ima savjesnog admina, postavio je supervizor do kojeg ja sada ne mogu doći ali nije ništa onemogućio. Samo mi je u biti onemogućio da onemogućim neke stvari koje ionako nebi gasio. Samo me bilo strah da taj password može uzrokovati neke druge probleme.

To da li mogu pokrpati problem na neki način je druga priča. Želim ga kupit znajuči da ga mogu koristit bez da osjetim probleme vezane za supervizor pass čak i ako to ne mogu riješit. Jer ja sam inicijalno mislio da on može blokirati neke stvari u windowsima kao da nisi u admin accountu ali to očito nema veze s windowsima

EDIT: Krivo si me shvatio. Ne blokira on meni ulazak u bios.Ja mogu najnormalnije ući u bios i mijenjati 90% postavki. Samo kada uđeš u BIOSU pod security. Tamo postoji password sekcija koju se ne može dirati ako ne upišeš taj password. Tu je također postavka za gašenje virtualizacije i za gašenje raznih komponenti laptopa kao usb portova,thunderbolta,fingerprint readera. To ne mogu dirati. Ali neznam zašto bi bilo šta od toga ikad gasio.

Sve ostale postavke. Tipa gašenje diskretne grafike, paljenje raid0 polja, konfiguriranje boot ordera. To sve uredno radi.
Bios se može updejtat, windowsi se mogu mijenjat, nema problema nikakvih.
thubanx6 je offline   Reply With Quote