View Single Post
Staro 24.01.2018., 08:50   #23
sinbrkatetete
Registered User

Datum registracije: Aug 2012
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Za početak evo malo kalkulacije da potvrdimo šta bi mogao / trebao dobiti na toj trenutnoj udaljenosti od DSLAM - a,
uzmeš info iz prve stranice:
Recive direction > Downstream
Line Attenuation = 22 dB
taj info ubaciš u ovu kalkulaciju > https://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php
i dobiješ cca 20/2 Mbps.
Ne zaboraviti da se radi o ukupnom prometu, a podsjećam da si uvodno naveo tri voip linije + IPTV + Internet.

Amo sad malo zbrajati, mjeriš Internet cca 6 + IpTv odnese cca 5 + svaki VoIp odnese x = cca magičnih 20

E sad, to vrijedi kad je router (čitaj interni xDSL modem) ok,
cijeli spojni put linije počev od routera > utičnica > tel. instalacija u kući > gl. tk. ormarić (čitaj spojevi u njemu) > tk. kabel do "centrale" (uključujući sva prespajanja po putu) > da ne kompliciramo - spoj na port DSLAM - a > ispravnost i postavke porta.

Ako bilo šta od toga nije uredu bit će veselja i odstupanja od gore navedenog,
dovoljno je loš spoj, oksid na žicama / spojevima, ...
Primjera radi (nebi čovjek vjerovao ali je istina), samo makneš staru "tronogu" utičnicu, umjesto nje staviš modernu / aktualnu RJ11/RJ14 utičnicu + korektan spoj / žice bez oksida + ispravan kabel do u router i dobiješ bolji / stabilniji link a nisi se ni maknuo "iz sobe".

Da ti imaš std. 1 VoIp bez IpTv vjerojatno bi dobio cca 10 - 15, možda i 20 u DL.
Na tom tragu, kad bi odustao od IpTv (TV riješio na neki drugi način) imao bi bolju situaciju za Internet.
Ranije ti je kolega predlagao, 2 tel. prebaciš / riješiš preko alt. VoIp operatera, poanta je da oni rade preko "obične" Internet konekcije.

Ne znam koliko će ti sve ovo pomoći, barem imaš info "From the Dark Side of the Moon"
Svaka pomoć dobro dođe. Fala ti na pobližem objašnjenju i kontinuiranoj pomoći. Ovo oko/po kući sam sam riješio, mislim pri tom na izmjenu kabela od priključnog ormarića do routera, počišćeni spojevi u priključnom ormariću (nema štete od boljeg spoja logika). Je li pomoglo, ili nije, ne znam... psihički meni je. Ovo ostalo... Ostaje samo da se, po preporuci tvojoj, ili kolege nam ovdje sa ovog threada, raspitam što je sa onim ormarićima i kako svoju lokaciju "prinijeti pozornosti" onih koji odlučuju i stavljaju na dnevni red.

Trenutno sam na čekanju da prođe prvih 15 dana gdje će H1 "shvatiti" da ne može isporučiti ugovoreno, pa drugih 15-30 da prođe "višu instancu" žalba, a onda ćemo vidjeti kako će biti sa raskidom ugovora. Ono što planiram, ako sve pođe u smjeru u kojem očekujem, kako ste ti i kolega kombinirano zaključili i predložili, jest priključak na net sa voip-om preko ISP-a, ili, ako nisu sposobni isporučit, 1 linija na ISP-a, dvije na drugog VoIP providera, a televizija na antenu, gdje joj je i mjesto. Pa što se od brzine dobije, dobije. Ionako mi je zapravo u cijeloj toj priči UL bitan, sinkronizacija sa serverom na drugoj lokaciji mi zbog ovog ludog uploada traje po cijeli dan bez prekida, a onda je već došao drugi dan i novo za sinkronizaciju (čovjek iz H1 pada u nesvijest kako sam uspio poslati 2 GB u jednom danu, da je to strašno puno).

Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
uz gore navedeno treba imati na umu da je vdsl tehnologija daleko osjetljivija od adsl-a i nebi bilo ništa čudnog da ti je operater stavio manji profil samo da dobiješ kolko tolko stabilan internet,1300m ti je puno jer bi trebao imati 50/10 kojeg nemožeš dobiti i na granici si uključivanja vdsl što i sam vidiš da je poprilično nestabilno i ako se još koji puta budeš bunio vjerojatno će te vratiti na adsl,što ako nema ormarića i nebi bilo toliko loše vjerojatno bi plačao brzinu 10 ,a dobivao negdje oko 7,ali bi bilo stabilnije,ali to moraš riješiti sa svojim operaterom, ovako ti po prilici ide udaljenost 500m -izvrsno bez smetnji do 1km dobro sa maslim padom brzine iznad 1km svakim metrom veliki padovi brzine i smetnje i to sve treba računati u kablovskoj dužini + pitanje je koliko čvorišta prolazi kabel dok stigne do tvoje parice tako da nemora biti isto na istim daljinama na različitim priključcima,ono što imaš pravo je tražiti brzinu koju plačaš,ako nemaš alternative onda možeš tražiti da ti smanje račun adekvatno brzini koju dobijaš ,a prije svega trebaš tražiti stabilnu vezu jer nemaš nikakve koristi od interneta ako ti je dio dana brzina 30 a ostata dana se ne možeš spojiti.
Sve što kažeš, istina je i zahvaljujem ti na inputu. Sreća u nesreći jest, kako sam u nekom od prošlih postova napisao, da na zadnjih skoro kilometar kabela nema nikakvih spojeva, čvorova, ozljeda na kabelu, kao niti puno paralelnog prometa na drugim paricama, no, duljina/daljina je duljina i nema tu puno pomoći. Kako sam gore napisao kolegi u odgovoru, plan je oslobodit žicu od što je više moguće opterećenja (ukinut IPTV koji ionako plaćam a nitko ne gleda) i vidjet što se može dobit i bit sretan s tim dok se ne riješi nešto oko tih famoznih ormarića.

Samo da se osvrnem na "da ti je operater stavio manji profil"... opet, ne odbijam niti ne pametujem, pitam baš zato jer pametan dovoljno nisam - ne bi li manji profil bio vidljiv kao "MAX DSLAM throughput" na nižim vrijednostima, ne vidim smisao dati routeru da "ugovori" brzinu sa slike, a onda na drugom levelu ograničavati realnu brzinu korištenja. Jesam li glupost izjavio?

Citiraj:
Autor animATrIx Pregled postova
opet, sjetio sam se da kod optime recimo ima mogucnost zakljucavanja brzine po useru, tako da iako ti je profil pusten tih 30mbit, moze biti da je netko cackao i blokirao po useru brzinu. najlakse provjeriti ako imas kojeg frenda na h1 da se pokusas spojiti s njegovim userom. neznam dal je bilo al eto, ideja
Fala na ideji, netko je već bio predložio slično nešto, no, na žalost, nemam nikoga tko je korisnik H1. Danas baš dolazi H1 tehničar u nešto što je postalo redovita tjedna posjeta, pa ću vidjeti ima li on mogućnost probati sa drugim "accountom" i ima li to smisla (kako je identifikacija i autentifikacija riješena na kojem od nivoa na putu "interneta" do moje loakcije).

Citiraj:
Autor Lihto Pregled postova
Imao sam sličnu šemu kao i ti propusnost dobra ali spaja se na neke kvazi brzine.. Router je bio ispravan ali je problem bio na portu u centrali i kad su to sve izmjenili proradilo 45/16 bez ikakvog pucanja... trebaju iz H1 zvati HT da provjeri na centrali sve
Fala i tebi na doprinosu i dobroj volji. Prošli gos'n H1tehničar je rekao da je moj problem vjerojatno na "nivou" na kojemu treba dobiti (re)akciju t-komičara, a da je to (u zadnje vrijeme) problem. Danas dolazi treći H1 tehničar koji je preko telefona imao nastup malo... "mene zovu kad je sranje" pa ćemo vidjeti što će on reći i hoće li i kako dobiti kakvu reakciju od t-komičara, ako je uistinu potrebna. Idem rebootati router na "originalni" FW, da ne bude ideja da sam si sam kriv za ovu situaciju.

Ponovo, hvala svima koji ste potrošili "procesorske cikluse" na mene i moje probleme.

Zadnje izmijenjeno od: sinbrkatetete. 24.01.2018. u 08:57.
sinbrkatetete je offline   Reply With Quote