Citiraj:
Autor Vade_Darther
Kolega da li si napravio ovu usporedbu, ako jesi interesuju me zapazanja?
|
Jesam...
Dakle 32" FHD vs 40" 4k HDR (kao referenca je poslužio friško kalibrirani Dell U2913 s istim videom)
Test video je bio Planet Earth II S01E06
(3860x2140, 10 bit, HDR, 25 FPS)
Za FHD TV, prekodiran je u h.265, 1920x1080
HDR na 4k TV-u ima 4 opcije, od kojih najrealnije izgleda HDR Movie mode, ostali su pretjerani, no nije ni ovaj savršen. Opcije OFF nema kad se vrti pravi HDR materijal, tako da HDR očito mora biti aktivan, u nekom od ovih oblika.
Neke od opcija za podešavanje slike su u slučaju HDR materijala nedostupne za podešavanje, no sliku sam pokušao podesiti da bude što bliže referentnoj na monitoru.
1. Što god da sam pokušao, boje nisam uspio ukrotiti. Crvena je prejaka, štogod radio, a bijela ide prema žutoj. Boje su toplije, što je oku ugodno, ali nije točno. FHD je bio jako blizu referentnoj.
2. Ono što sam primijetio je da 4k ima plići fokus, tj. više do izražaja dolaze trenuci kad se u snimanju koristi plići fokus. FHD ima dosta više oštrijih površina subjekta koji je sniman.
Ovo je možda rješivo da se čovjek još više odmakne, no 40" 4k sam stavio oko metra bliže sebi nego što je bio 32" FHD.
3. Kod 4k TV-a, šum na snimci je izraženiji u određenim scenama što je logično zbog veće rezolucije
4. Mračne scene i scene s puno crne boje su primjetno bolje kod 4k s HDR-om u igri. No, u toliko ih je manje u prosječnom filmu / dokumentarcu, da mi ne igra neku ulogu.
5. Video s HDR-om izgleda ljepše na prvi pogled, ali su boje vjernije na FHD-u bez HDR-a. U direktnoj usporedbi, naravno da više saturacije izgleda ljepše, ali nije ispravno.
Fotkano je mobitelom u mraku. Zanemarite očiti nedostatak piksela na FHD ekranu. Ne znam trebam li uopće pisati koji je koji
Prvo je fotkan 4k, onda FHD (U pozadini je FHD, ispred njega je 4k)
Čak je i sam pogled na thumbnail dovoljan da se vidi razlika u boji