View Single Post
Staro 18.01.2018., 22:59   #1
sinbrkatetete
Registered User

Datum registracije: Aug 2012
Router "prijavljuje" brzinu od 30+ Mbps, realno moguće postići cca 6,4 Mbps. Duhovi?

Pozdravljam lijepo!

Molio bih ideje što bi mogao biti uzrok slijedećem problemu te kako bi se moglo pristupiti rješavanju istoga.

Pretplatnik H1, VDSL, ugovorena brzina 20+, tri voip linije, IPTV. Router FRITZ!Box 7490. Originalni FW 6.10, "dual-boot" sa 6.83 (pokušaj rješavanja problema).

Router prijavljuje, kao što je vidljivo na slijedećim slikama, između ostaloga, da je povezan brzinom od 33,4 / 4,1 Mbps.

ova žuta "grba" na grafikonu na slici iznad je speedtest.net samo da se dobije osjećaj koliko je najviše što povuče; smeđe je IPTV promet

Maksimalna brzina pri DL koja se dobije, bilo sa speedtest.net, bilo sa, od H1 priznatim, mjerenjima aplikacijom HAKOMetar u realnosti je cca 6,4 Mbps (i ne, nisam zamijenio b i B u Mbps) zadnjih dva mjeseca bez iznimke, bez promjene, sa po 20-30 pucanja veze u nekim danima pa po nijednim pucanjem u nekim drugim.

Bio gos'n H1 tehničar, prčkao po ui-u routera, mjerio nekim svojim aparatićem, i router i taj aparatić pokazuju dostupnu vezu cca 33/4 i maksimalnu brzinu žice od cca 46/7, ali router (?) ne da preko prosječnih 6,4/0,3 Mbps.

Problem u svemu tome jest i činjenica da sam, nakon sa H1 telekomom dogovorenog povećanja brzine, sa realnih 4 Mbps u DL (mislim da je bilo ukupno 8 sa IPTV) skočio na nekih stalnih 8-9 Mbps realnih u DL, uz IPTV, da bi me nakon nekog vremena (par mjeseci barem) pojava konstantnih smetnji, pucanja, usporavanja (realni DL ispod 3 Mbps) ponukala da kontaktiram podršku na što su oni "povećali brzinu" (prijavljena skočila sa nekakvih 16 prije smetnji na cca 33, ako me dobro pamćenje služi) realna došla na 6,4 i ne miče se. Znači lošije nego prije smetnji zbog kojih sam se žalio. Sve to me navodi na misao da nije problem do opreme/instalacija unutar moje kuće, već negdje drugdje.

Rješenje koje H1 tehničar pokušava kao prvo po redu jest - promjena routera. Problem je što ih je progutala Optima, porazbacala sve i sad nemaju više routera za održavati postojeće korisnike.

Ja sam u svojoj režiji, iz očaja, danas išao upgradeati router (Fritz je čudovište, drži mi dect telefone, ip telefone na kompovima, fax, sekretarice... i može se između ostaloga i "dualbootati", pa prebacivanjem "switcha" kroz ftp sesiju birati između dvije verzije FW-a) jer mi je čo'ek neki koji se jako razumije u dotične Fritz kutije rekao da je golema razlika između 6.10 (koji je originalno bio na routeru i zapravo je beta verzija) i 6.83 (koji je trenutno aktualan) pa da bi mogao to probati kao rješenje. Na žalost, kako sam i sumnjao, do nikakve promjene nije došlo osim ljepšeg sučelja.

Ima li tko ovdje kakvu ideju što bi moglo biti uzrok mojim problemima? Što probati, kako istražiti daljnje mogućnosti?

Hvala unaprijed

EDIT: Ako kome što znače ovi prikazi, evo i to...

Zadnje izmijenjeno od: sinbrkatetete. 18.01.2018. u 23:15. Razlog: dodavanje slike
sinbrkatetete je offline   Reply With Quote