Pozdravljam lijepo!
Molio bih ideje što bi mogao biti uzrok slijedećem problemu te kako bi se moglo pristupiti rješavanju istoga.
Pretplatnik H1, VDSL, ugovorena brzina 20+, tri voip linije, IPTV. Router FRITZ!Box 7490. Originalni FW 6.10, "dual-boot" sa 6.83 (pokušaj rješavanja problema).
Router prijavljuje, kao što je vidljivo na slijedećim slikama, između ostaloga, da je povezan brzinom od 33,4 / 4,1 Mbps.
ova žuta "grba" na grafikonu na slici iznad je speedtest.net samo da se dobije osjećaj koliko je najviše što povuče; smeđe je IPTV promet
Maksimalna brzina pri DL koja se dobije, bilo sa speedtest.net, bilo sa, od H1 priznatim, mjerenjima aplikacijom HAKOMetar u realnosti je cca 6,4 Mbps (i ne, nisam zamijenio b i B u Mbps) zadnjih dva mjeseca bez iznimke, bez promjene, sa po 20-30 pucanja veze u nekim danima pa po nijednim pucanjem u nekim drugim.
Bio gos'n H1 tehničar, prčkao po ui-u routera, mjerio nekim svojim aparatićem, i router i taj aparatić pokazuju dostupnu vezu cca 33/4 i maksimalnu brzinu žice od cca 46/7, ali router (?) ne da preko prosječnih 6,4/0,3 Mbps.
Problem u svemu tome jest i činjenica da sam, nakon sa H1 telekomom dogovorenog povećanja brzine, sa realnih 4 Mbps u DL (mislim da je bilo ukupno 8 sa IPTV) skočio na nekih stalnih 8-9 Mbps realnih u DL, uz IPTV, da bi me nakon nekog vremena (par mjeseci barem) pojava konstantnih smetnji, pucanja, usporavanja (realni DL ispod 3 Mbps) ponukala da kontaktiram podršku na što su oni "povećali brzinu" (prijavljena skočila sa nekakvih 16 prije smetnji na cca 33, ako me dobro pamćenje služi) realna došla na 6,4 i ne miče se. Znači lošije nego prije smetnji zbog kojih sam se žalio. Sve to me navodi na misao da nije problem do opreme/instalacija unutar moje kuće, već negdje drugdje.
Rješenje koje H1 tehničar pokušava kao prvo po redu jest - promjena routera. Problem je što ih je progutala Optima, porazbacala sve i sad nemaju više routera za održavati postojeće korisnike.
Ja sam u svojoj režiji, iz očaja, danas išao upgradeati router (Fritz je čudovište, drži mi dect telefone, ip telefone na kompovima, fax, sekretarice... i može se između ostaloga i "dualbootati", pa prebacivanjem "switcha" kroz ftp sesiju birati između dvije verzije FW-a) jer mi je čo'ek neki koji se jako razumije u dotične Fritz kutije rekao da je golema razlika između 6.10 (koji je originalno bio na routeru i zapravo je beta verzija) i 6.83 (koji je trenutno aktualan) pa da bi mogao to probati kao rješenje. Na žalost, kako sam i sumnjao, do nikakve promjene nije došlo osim ljepšeg sučelja.
Ima li tko ovdje kakvu ideju što bi moglo biti uzrok mojim problemima? Što probati, kako istražiti daljnje mogućnosti?
Hvala unaprijed
EDIT: Ako kome što znače ovi prikazi, evo i to...