Pozdrav,
Slagao sam konfiguraciju mining riga prije 1 mjesec pa ste mi rekli da je bacanje para, sada stavljam drugu konfiguraciju i imam par jednostavnih pitanja.
Prvo pitanja:
1) Zašto većina rigova je 6 GPU a ne recimo 8 GPU ?
2) Dali se više isplati kupiti RX 570 (u HR cca 2500 ) ili RX 580 (u HR 3500 kn ) ?
3) Gdje predlažete nabavljanje rejzera, kablova i ostalog u HR, pošto većinu kablova nemrem naći u HR ?
4) Stackable mining rig 8 GPU ? Gdje da ga kupim nabavim da je iz EU a najbolje iz HR, gledao sam na amazonu i oko 180 EUR je Veddha ?
5) Pokušao sam preko youtubea ali nemogu precizno odrediti koliko je to u stvari buke na 8 GPU mining rigu, dali je to toliko bučno da npr.. ako ga držim u stanu u jednoj sobi da se čuje po noći u sobu koja je do ?
6) Što se dešava s RIGovima preko ljeta kada je pakleno u stanu ? Dali klima u toj sobi mora raditi od 0-24 ? Koliko je to u stvari više potrošnja ako radi klima od 0-24 ili što vi radite s RIGovima po ljeti ?
7) Pošto bi RIG za početak držao u stanu u uredu imam posebnu sobu ali je u sklopu stana, dali postoji mogućnost da se to sve zapali malo me strah pošto imam malo dijete u stanu ?
8) Dali se preporučuje kupnja onog uređaja ako nestane struje da ne zmrda komponente ?
9) Što se događa kod prekida internet veze dok se mina i ako se internet sam od sebe vrati tipa nakon 10-15 sekundi, jer svaki dan oko 0:30 mi nestane interneta na 10 sekunid i promjeni se IP, dali se opet sve mora pokretati ili će samo nastaviti ?
E sada specifikacija novija jeftinija, ali opet mislim da bi mogao jeftinije proći, također ako sam fulao neku komponentu volio bi da mi predložite bolje.
Matična:
ASUS PRIME z270-A - 1343 kn
Procesor: Celeron G3900 - 330 kn
RAM: 2x4=8GB Kingston HyperX - cca 750 kn
Napajanje: 2x evga 650W , nemrem naći u HR jedno od 1300W jer za 8 grafičkih mislim da mi treba oko 1200-1300W - cijena oko 2500 kn
SSD disk: 120GB cca 450kn
Ono što neznam gdje u HR nabaviti je sljedeće:
8 X PCI-Express PCIE 8 Pin to Dual 8 (6+2) Pin Video Card Y-Splitter Adapter Power Supply Cable
10x - Rejzera za mining rig - preporuka koji su najbolji i gdje da ih kupim po mogućnosti u HR - 10x 2 za svaki sluičaj
1 X PCI-E riser m.2 - pošto se radi o 8GPU mislim da mi to treba ili se varam ? također neznam u HR gdje kupiti
1 X Kabel i koji gdje ga kupiti za spajanje 2 napajanja od tipa 750W jer nemrem naći gdje ima kupiti 1 od 1300 ili 1200W i dali je to dovoljno za 8 GPU ?
Rig frame: Treba biti stackable jer mislim prošiti uskoro na još 2 komada od 8GPU, gledao sam VEDDHA , ali nema u Europi niti u HR, neznam radi carine.
GRAFIČKE: 8 x RX570 ili 8 X RX580
Sada neznam jel bolje 570 ili 580 uzeti dali 4gb ili 8gb , koji model ili je svejedno , dali se može kako saznati koja je memorija prije kupnje ako baš kupujem u dućanu i koja je najbolja pa koja je iza nje i koja je najgora ?
Jako bi bio zahvalan ako bi mi neko mogao pomoć namjeravam kupiti cijeli rig kroz par dana, s ovom specifikacijom gore sam računao da bi me koštalo oko 28 000 kuna , dali je to previše i gdje griješim s komponetama.
Znam da je jako dugačak post, ali pokušao sam u 1 post staviti sve što me zanima prije kupnje

.
Ako ste iz Zagreba, mogu bilo koga za uslugu odgovora počastiti negdje na kavi u gradu

.