Ne znam konkretno za X299, na X99 sam imao/imam Asrockice Extreme 4 i 6, Asus X99 i sl., uglavnom entry-level ploče u toj klasi ali sve su ok (to ipak nije mainstream entry-level). Slične modele imaju i za X299, samo što se sad Asusove zovu Prime. Procesor možeš zamijeniti iako to se u praksi rijetko dogodi jer u međuvremenu izađe nova platforma/socket/RAM ... Ploča može biti i po 100-150€ skuplja zbog nekih featurea koji ti možda i ne trebaju pa svakako vidi da li taj softver zahtjeva još nešto posebno.
Za RAM, ništa posebno osim da uzimaš po 4 keksa jer je X299 quad-channel. Nažalost i onaj brzine 2133MHz je trenutno skup, a do 3000MHz su više-manje slične cijene.
Hlađenje, ako zazireš od vode, Noctua NH-D15 je i dalje najbolji izbor, iako može i jeftinije, ovisi da li i koliko misliš oc-ati. Npr. jeftini Raijintek Ereboss za 300Kn hladi 5820K @4.4Ghz, ili možda neki BeQuiet u klasi 350-400 Kn.
Grafička je tu samo da daje sliku, zašto baš 4GB ?
Napanja i kućišta možeš pogledati u za to posebnim temama, generalno, treba ti 500-600W a kućište je stvar ukusa i koliko si spreman potrošiti (većina onih ATX formata će ispuniti svrhu).