RX10 i RX10II imaju 28-200mm f/2.8 objektiv
RX10III i noviji imaju 24-600 f/2.4-4 objektiv
Skoro sam kupio RX10III, ali sam čekao informaciju u kojim trenucima se blenda počinje zatvarati i ispalo je da je na oko 250mm već najveći otvor f/4 i onda sam odustao.
S RX10II sam odradio fotkanje svadbe bez previše problema. Jedina mana koju ima je elektronski zoom. U prijevodu...imaš dva načina za zumiranje. Prvi je koristeći T/W kotačić kod okidača (kao na većini digitalaca), a drugi je okretanjem prstena objektiva. Tu netko tko dolazi iz svijeta objektiva očekuje mehanički zoom, ali je sve na motor, pa se treba priviknuti na mali delay kojim zumira. Iako ima 2 brzine zumiranja, još uvijek ne možeš zamijeniti brzinu kad rukom zavrtiš zoom ring na običnom objektivu.
Nemoj krivo shvatiti, brzo je to i dalje, ali nije brzo kao zumiranje na "običnom" objektivu". S druge strane, mehaničko zumiranje nema nijedan superzoom, svi imaju isti princip.
Aparati imaju identične senzore i više manje je jedina razlika u objektivu. RX100 je short range i u startu je nešto širi, RX10 je long range. Pogledaj kakve su razlike imali po generacijama i jedan i drugi i vidi koji ti više paše.
Uvijek bih radije uzeo RX10 ako mi to mora biti jedini aparat. Čisto ergonomije i dosega radi. Nisam 100% siguran za RX10 ali RX10II je imao i ugrađeni ND filter što super dođe kad hoćeš napraviti dulju ekspoziciju, a nemaš "pravi" ND filter kod sebe. Mislim da tog nema na RX100, a ni RX10 III
Što se reklamacija tiče, možeš slati Amazonu nazad (pokrivaju i poštarinu) ili servisiraš u bilo kojem ovlaštenom Sony servisu kod nas