čisto za info oko omni antena.
da bi povećale dobit, oduzimaju vertikalnu komponentu. tj smanjuje se vertikalno širenje signala.
neću sad napisat točne vrijednosti jer ih nisam zapamtio, ali recimo, 7dBi omnica ima 30tak stupnjeva vertikalno prostiranje, 10dBi nek ima 20, dok ova od 15dBi piše da ima samo 10 stupnjeva. mislim da za stan će to uredno radit, ali neće ti ić "gore dole" kao kod routera sa internim antenama.
za primjer, kod mene i kod mojih staraca, jači signal imam od susjeda sa katova ispod i iznad (čak do -50dBm), od mog vlastitog koji je u špajzi (-65 do -70dBm).
i svejedno je signal koma neovisno o mikrotik uređaju, radi on bolje sa lošijim signalom u odnosu na ostale marke, ali recimo 4 metra od routera, na mobu ako se okrenem leđima prema routeru, mob nema net iako "je spojen".
gledam statistiku jednog klijenta sad na tom routeru, vertikalni signal -59 dBm, horizontalni signal -69dBm.
uglavnom, da se mi vratimo na temu. kupi jače antene za 2.4ghz (šta ti fali onoj koju sam linkao?), a za 5ghz ostavi kako je.
PS - ako imaš veliku gužvu u eteru, izaberi neki kanal na kojem imaš najmanje smetnji (trebaš imat slobodno 5 kanala. nije dovoljno samo na jednom imat manje smetnji). ako ne ide, trebaš izabrat kanal koji ima najmanje prometa. ja sam kod sebe imao propusnost oko 80mbita sa routerom podešenim na iste kanale kao i susjeda ispod mene koja me pržila sa full jakim signalom, ali to samo zato jer ona nije imala prometa na wifiju i kanali su bili "slobodni". mikrotik ti ima "frequency usage" graf.