Greska sa procom!? Nema sanse...

svaki proc bi trebao ici 50Mhz (pa i stari palomino) bez dizanja voltaze, a kamoli venice, za kojeg nisam vidil da ide manje od 2,3Ghz na defolt...
@smarty
Mi mos prepisati kaj ti pise na chipovima na memi (jel crvena ili zelena) i kaj ti CPU-Z veli?
Zanima me jer si moram kupiti jos jedan keks od 512MB pa da nebi bilo nismo znali...
I na kojim latencijama ti radi na 220?
A ovo sto se tice memorijskog djelitelja, najbolje je da se mema stavi u BIOS-u na 200 (ili 400 ovisno dal bios pokazuje pravu frekvenciju ili efektivnu) te je tada memorija 1:1 sa procom...
Ukoliko memorija nemoze previse povuci, onda se koristi memorijski djelitelj koji na starom Bartonu i ostalim soc. A procevima nije bas najbolje radio, al na ovim novijim, poput winchestera i venica, pa na sandiego i ostale, radi izvrsno...
Znaci ako mema ne moze ici preko odredenje vrijednosti (npr. kako je smarty dao primjer, 220) onda se koristi djelitelj, 166 (333), 133 (266) ili 100 (200) i onda racunate ovako:
200/166=X/Y
Ovaj prvi dvjesto se nikada ne mjenja jer to je defoltni FSB (HTT) procesora s venice jezgrom (200x9 za venice 3000+)
Ovaj 166 je memorijski djelitelj, on moze biti i manji npr 133 ili 100
X je stvarni FSB procesora, znaci kad OC-ate onda njega dizete
Y je onda, stvarna frekvencija memorije nakon uporabe djelitelja...
Evo primjer:
imate venice koji ide na HTT (FSB) na 300, al imate memu koja moze potegnuti "samo" 250 pri odredenim frekvama...
onda stavite u biosu, HTT na 300, memorijski djelitelj u biosu pod postavkama memorije na 166 i prema onoj formuli 200/166=300/Y
dobijemo Y=250 sto znaci da ce mema raditi asinkrono na HTT proca i da ce raditi na 250Mhz (efektivno 500 jer je to DDR)
ako pak memorija ne moze raditi na 250 vec samo na 200, onda se koristi mnozitelj 133 (ili 266 ovisno kako pise u biosu pod postavkama memorije)
nadam se da ste me skontali...uf, kolki post
EDIT:
preko one formule, mozete npr. izracunati obrnuto, ako znate koliko vam max. mema ide, da izracunate koliki onda HTT postavite...ako me kuzite...