Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 19.12.2017., 22:39   #2291
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp

Emissary's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Autor mladen_87 Pregled postova
Pratim stanje svaki dan te zapisujem temperature i potrošnju.

11. mjesec je kod nas bio duplo hladniji ali smo ugradili vanjsku fasadu.

Potrošnja za 10. mjesec = 140 kWh (prosječna min. temp 6 C / p. max temp 18 C)
Potrošnja za 11. mjesec = 166kWh (prosječna min. temp 3 C / p. max temp 10 C)
Trenutno za 12. mjesec 90kWh

Što je po meni izvanredno jer smo ipak u kući i tri strane su slobodne.

Grije se 24/7 - termostat namjesten na 23 C.

ako tebe ili nekog još neki detalji zanimaju - slobodno pitajte.
Pa to je odlično. Onda ja sa svojih 40-70 kvadrata (ovisno o tome koliko se prostorija koristi u datom trenutku, a skoro uvijek je to puno bliže donjem broju) u mediteranskoj klimi ne moram ni razmišljati o jačem uređaju. Midea je tih 40-ak kvadrata odrađivala dosta dobro, a ako je trebalo grijati/hladiti dodatne dvije prostorije to je već bilo problematično, međutim prošle godine u jesen je stavljena kvalitetna PVC stolarija, a već sam tada imao problema s Mideom i grijao sam sa uljnim radijatorom od 2.5 kW i to je bilo sasvim dovoljno.

Samo ću još jednom ponoviti pitanje, ako netko slučajno zna što bi moglo biti s Mideom, isplati li se uopće tražiti servisera, uzevši u obzir da se radi o klimi niže klase staroj deset godina? Pa barem da odradi ovih zimskih mjesec-dva jer kakva god da je, troši barem dvostruko manje od klasičnih električnih grijalica...

Citiraj:
Autor Emissary Pregled postova
Nakon osam i pol godina prvi veći problemi sa Mideom MSH-12HRN1.

Minutu-dvije nakon paljenja se ugasi (bez obzira na način rada - grijanje/hlađenje/sušenje/samo ventilator) i lampica počne blinkati jako brzo, barem 5 puta u sekundi, nakon čega ne reagira na daljinski, a jedino je rješenje isključiti je iz struje.

Nakon ponovnog uključivanja katkad danima radi dobro, a ponekad ni desetak čupanja iz struje ne pomaže...

Što bi moglo biti?
Citiraj:
Otkrio sam o čemu se radi.

Ventilator se ne može pokrenuti i nakon cca jedne minute se klima ugasi.

Doskočio sam problemu na način da poguram ventilator (slim kutijom za cd ) u tih jednu minutu i nakon toga neko vrijeme radi dobro.

Inače, nikad nije napravljen veliki servis, pa je ventilator pun prašine. Pokušao sam usisati onim uskim nastavkom za usisavač ali nije baš najbolje ispalo. Trebalo bi rastaviti sve i oprati ventilator vodom. To sam već jednom teškom mukom odradio na jednoj LG klimi i potrajalo je dobrih 5-6 sati, ali nakon toga je radila gotovo kao nova, a stara je 15 godina.

Pošto je Midea, kao što sam već pisao na ovoj temi, eksplicitno Kinez plastika je žnj kvalitete pa ne znam ni sam da li da se upuštam u takvu akciju ili da zovem servisera.
Citiraj:
Vidim da si na "ti" sa Midea klimama, znaš li možda što bi kod mene mogao biti problem? S vremenom se situacija pogoršavala, pa sam izvadio ona vertikalna krilca za usmjeravanje zraka kako bih mogao uvući ruku i malo jače pogurati dok ne uhvati dovoljnu brzinu.
Situacija je već takva da je sada za pokrenuti ventilator potrebno omotati duct tape oko ventilatora i potegnuti svom snagom, kao da palim motornu pilu.

To prolazi ljeti (klimu sam držao upaljenu tjednima u komadu, samo sam temperaturu podizao kad mi nije bilo potrebno hlađenje), ali zimi se ventilator zaustavi prilikom svakog defrosta, pa je to već za čupati kosu.

Zanimljivo, ventilator se vrti najvećom brzinom samo kad su vrata u krajnjem gornjem položaju, čim se malo spuste ili se uključi swing, brzina pada i klima se ugasi uz grešku.

Ima li joj spasa?

Usput, postoji li neki dio godine kad su klime tradicionalno najpovoljnije, pretpostavljam početkom proljeća i jeseni?
Emissary je offline   Reply With Quote