Citiraj:
Autor syss
vidiš ovo je zanimljivo područje... s obzirom da su mi mladenački dani obilježeni razno-raznim punk/rock/metal probama u dubioznim podrumima i sobama, uvijek je bilo nešto što je falilo u reprodukciji takovih snimaka (a itekako se nije moglo izbjeći prilikom samih proba zbog financijske konstrukcije i premalo životnog iskustva), a i same prostorije gdje se sve to održavalo (koje u biti i jesu amaterski akustično tretirane), ali to je ono što recimo meni doma odgovara - soba mi je u redu do određene razine glasnoće, a kad pretjeraš onda je definitivno premala za moje spikere i počinje bumijat, ali zapravo to je ono što čuješ kada god netko navali na bubanj ko sivonja u recimo sobi te veličine.
isto tako uvijek se imalo sa strane naslonjene raid/crash/hihat-ove na zid i konstantno su zvonjali dok je išla svirka, pogotovo glasna - e taj decay kad čujem (makar naravno nije od zida i odloženih činela nego od prirodnog roll-offa) mi je ono awesome... nemreš to izmjerit da ga jebeš.

|
Što glasnije ideš to više čuješ ono što soba "svira". To "bumljanje" je uglavnom posljedica isključivo rezonancija prostorije. Ja se zato kad doma miksam u nesređenoj sobi, pokušavam držat ispod 80 dBA. To je malo iritantno tiho ali bar čuješ pretežito zvučnike a ne prostoriju.
Primjer maksimalno sređene sobe iz perspektive studija za miksanje, ne sobe za slušanje, bi bila gluha soba. Tu su sva bumljanja i distorzije uzrokovane isključivo zvučnikom.
Ako je zvučnik jako sposoban, iznenadio bi se koliko glasno možeš ići bez midrange neugodnosti "grickanja" i rezonancija "bumljanja".
Bubanj u maloj nesređenoj sobi uzrokuje isti efekt.
Sad, kad je prostorija veća, treba ti nešto više snage da ozbiljno potakneš rezonancije pa ako bi teoretski u jako velikoj sobi slušao 2 nearfield zvučnika na metar daljine, tebi bi tu bilo dovoljno glasno a soba nebi baš toliko zvonila. Ali to nije baš realna situacija jer se hifi sustavi uglavnom stavljaju u sobe od 5-20 kvadrata.
Ako sobu jako dobro središ onda u nju možeš nabit i veče zvučnike bez obzira što je malena. Moraš se samo pobrinut da se ono što izađe iz zvučnika ne vraća nazad. Pogotovo u lowmid i bass frekvencijama koje nose znatno više mehaničke energije od srednjih i visokih.