Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 14.12.2017., 16:36   #9058
thubanx6
Premium
Moj komp

thubanx6's Avatar

Datum registracije: Aug 2011
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
vidiš ovo je zanimljivo područje... s obzirom da su mi mladenački dani obilježeni razno-raznim punk/rock/metal probama u dubioznim podrumima i sobama, uvijek je bilo nešto što je falilo u reprodukciji takovih snimaka (a itekako se nije moglo izbjeći prilikom samih proba zbog financijske konstrukcije i premalo životnog iskustva), a i same prostorije gdje se sve to održavalo (koje u biti i jesu amaterski akustično tretirane), ali to je ono što recimo meni doma odgovara - soba mi je u redu do određene razine glasnoće, a kad pretjeraš onda je definitivno premala za moje spikere i počinje bumijat, ali zapravo to je ono što čuješ kada god netko navali na bubanj ko sivonja u recimo sobi te veličine.

isto tako uvijek se imalo sa strane naslonjene raid/crash/hihat-ove na zid i konstantno su zvonjali dok je išla svirka, pogotovo glasna - e taj decay kad čujem (makar naravno nije od zida i odloženih činela nego od prirodnog roll-offa) mi je ono awesome... nemreš to izmjerit da ga jebeš.

Što glasnije ideš to više čuješ ono što soba "svira". To "bumljanje" je uglavnom posljedica isključivo rezonancija prostorije. Ja se zato kad doma miksam u nesređenoj sobi, pokušavam držat ispod 80 dBA. To je malo iritantno tiho ali bar čuješ pretežito zvučnike a ne prostoriju.

Primjer maksimalno sređene sobe iz perspektive studija za miksanje, ne sobe za slušanje, bi bila gluha soba. Tu su sva bumljanja i distorzije uzrokovane isključivo zvučnikom.
Ako je zvučnik jako sposoban, iznenadio bi se koliko glasno možeš ići bez midrange neugodnosti "grickanja" i rezonancija "bumljanja".

Bubanj u maloj nesređenoj sobi uzrokuje isti efekt.

Sad, kad je prostorija veća, treba ti nešto više snage da ozbiljno potakneš rezonancije pa ako bi teoretski u jako velikoj sobi slušao 2 nearfield zvučnika na metar daljine, tebi bi tu bilo dovoljno glasno a soba nebi baš toliko zvonila. Ali to nije baš realna situacija jer se hifi sustavi uglavnom stavljaju u sobe od 5-20 kvadrata.

Ako sobu jako dobro središ onda u nju možeš nabit i veče zvučnike bez obzira što je malena. Moraš se samo pobrinut da se ono što izađe iz zvučnika ne vraća nazad. Pogotovo u lowmid i bass frekvencijama koje nose znatno više mehaničke energije od srednjih i visokih.

Zadnje izmijenjeno od: thubanx6. 15.12.2017. u 02:44.
thubanx6 je offline   Reply With Quote