Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 13.12.2017., 19:32   #9042
thubanx6
Premium
Moj komp

thubanx6's Avatar

Datum registracije: Aug 2011
A ja jednostavno ne mogu vjerovat, da i ovdje kao i u večini drugih audiofilskih rasprava, znalci raspravljaju kako zvuči kabel od 500kn i kako zvuči kabel od 5000kn a 90% ih nema tri kvadrata akustičkog tretmana u kockastoj sobi.

Okej, hi-fi sistemi se slažu sebi za užitak ne za profesionalnu namjenu. Da, soba za slušanje nije studio slažem se.

Ali to još uvjek ne pobiva činjenicu da rezonancije i stojni valovi u nesređenoj sobi koja ima paralelne zidove deformiraju materijal ispod 500hz do tolike razine da ne mogu nikako povezat kako nekome može past na pamet razmatrat RCA kabel od 3000 kuna prije nego se riješe ti problemi. Tu se radi doslovno o redu veličine čujnosti koju čini par bass trapova i difuzora ili mijenjanje kablaže s nečim što košta pet znamenki.

Ali ne, svaki put kad dođem kod nekog audiofila... Power conditioneri, tisuče kuna kablaže, soba ima 5 rezonancija od 10dB boosta ispod 200hz, lowmid i bass se ne raspoznaju kad nota pogodi rezonciju, ja se krstim lijevom rukom. Jednostavno mi nije jasno. Uvjek ista priča. Ispod stola 10k kuna subwoofera, sjedi u stojnom valu gdje se 50hz poništava, žali se da mu fali basa da mora kupit snažniji sub. Tamo u kutu gdje je sumacija padaju vaze.

Pa mislim hi-fi svijet je divan hobi ali jel bi bilo smisleno pročitat knjigu dvije o elektroakustici prije nego se potroši 100k kuna?
thubanx6 je offline   Reply With Quote