Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 13.12.2017., 15:15   #9034
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Momci, ja moram priznat da više ne kužim o čemu mi pričamo ovdje?

Prvo počinjemo sa činjenicom da „sve zvuči isto“ a onda postavljamo gomilu uvjeta koje komponente moraju zadovoljiti (Messiah):

Objastit ću svoj stav još jednom:
1. Meni je Hi-fi što vjernija reprodukcija samog izvora zvuka
2. Da bi se postigla točka 1. sve komponente u lancu moraju biti neutralne

Odnosno:
Sve komponente u lancu između izvora zvuka i samog zvučnika ne smiju uvoditi distorzije u izvorni signal, a to su:
• DAC
• Pojačalo
• Žice

Kao da to nije ono što nam proizvođači komponenata obećavaju? A već iz mjerenja, od kojih sam jedno nedavno i priložio, vidi se da gotovo niti jedna komponenta to ne uspijeva u potpunosti.
Već, dapače, mjerenja su vrlo različita.
O kojim onda komponentama opet pričamo? Nekim idealnim? A kako se onda u to uklapa priča o tome da sve zvuči isto?

Onda Fuji kaže:
Postoji pregršt psiholoških fenomena koji utječu na percepciju zvuka
Pa
Audiofili nisu istrenirani slušatelji, producenti i inženjeri koji miksaju glazbu jesu. (!!??)
Pa
Dobro mjereni uređaji bez greške bolje zvuči u dvostruko slijepim testovima.
Pa
Kakvi su to audiofili koji izgube svoje supermoći ako im prekriješ oči, lol?
Pa
Većina komercijalnih proizvoda me ne zanima zbog ljigave neiskrenosti, voodo marketinških gluparija i sličnih eskapada koje izvode.

Kao da do sada nismo razjasnili:
- važan je naš doživljaj zvuka a ne nužno specifikacije – jer komponente se kupuju radi slušanja a ne mjerenja.
-ako netko namjenski ulaže u komponente, čini to valjda da bi slušao glazbu? Ako kupuje glazbu i sluša ju, valjda tu i tamo ode na koncert? Kako ta osoba onda nije istrenirana – i je li to važno ako sve komponente zvuče isto, a zapravo je važna percepcija zvuka?
- a onda odjednom dobro mjereni uređaji zvuče „bolje“?
- a tko to onda prepoznaje te bolje mjerene uređaji kad „audiofili gube supermoći“ na blind testu? Inženjeri i producenti? Nisu li i oni osobe na koje utječu „psihološki fenomeni“ – tu si vjerojatno mislio na psihoakustične, ili su pak oni oboružani „supermoćima“?
- ne znam zašto se se ljigava neiskrenost i voodo ne bi odnosilo i na DiY komponente koje si linkao, od kojih si ti složio sustav?
Osim toga, i sam si napisao većina – znači li to da ima onih koji ne izvode marketinške gluparije?
Bi li odgovorio koji su to?
I zašto onda pričaš generalno o psihoakustici?

i na kraju:

Ne možeš iznositi rekla/kazala informacije, to nisu dokazi

Tamo di je Gabre rekao da mu se sviđa neki zvuk. A što bi trebao? Ako smo utvrdili da postoji „pregršt psiholoških fenomena koji utječu na percepciju zvuka“?
Što bi mu značila tu „dobro mjerena komponenta“? Osim kad ju kupuje da mu (eventualno) svojom specifikacijom potvrdi da će ispuniti svrhu zbog koje ju je kupio – dobar zvuk?
Ponovo – generalno, osim ako nisi čuo baš taj sustav u toj sobi gdje je to Gabre čuo.

Onda Calypso:

[I]Dakle, svim audiofilima bi bilo bolje da se malo educiraju po pitanju instrumenata i toga sto slusaju, nego da ulazu nekakve nebulozne novce u kabele i kabelcice umjesto da nabave drugu izvedbu drugog orkestra ili izvodjaca...

Moj savjet svim audiofilima je da postanu diskofil
i/I]

Kako to može biti poruka svim audiofilima, i ulažu li baš svi isključivo u „kabele i kabelčiće“?
Kao što sam gore napisao – razumna je pretpostavka da većina ljudi kupuje HiFI da sluša glazbu – što će im to inače?
Misliš da se sponzoruše pale na High end audio brendove? Ja bih rekao da u prosjeku mali broj ljudi kupi nešto izrazito skupo od audio-opreme samo da bi dokazali status – takvi više to iskazuju drugim statusnim simbolima tipa auti, nakit i posude za kokain.
Btw. kolko se sjećam ti si i bio kod mene doma kad smo nešto tržili, i znam da smo pričali o Audio epilogu jer sam tad imao Corteze ako se sjećam – vidio si moju kolekciju LP i CD. Mogu reć i da sam bio u životu na preko 200-tinjak koncerata svih vrsta glazbe – ja bih objektivno rekao da sam „istreniran slušatelj“ i sigurno ne spadam u kategoriju onih koji ulažu u kabele i kabelčiće. A opet si mi uputio poruku da radije postanem diskofil? Kao da to već nisam

Pa Nub kaže:

Meni je fascinantno da ekipa utuče sumanute sume u opremu i to sluša u netretiranoj sobi gdje je akustika u totalnoj banani, a to je iznimno bitna karika..

Opet – kao da je to pravilo? I o tome smo pisali – audio komponente su potrošačka roba i kupuju se za slušanje u svome domu. Većina svoj dom ne smatra i tretira studijskim prostorom, nego životnim. Kome se gleda u tapecirung po par sati dnevno?
Nekim razumnim potezima da se dovesti životni prostor u solidnu slušaonu- opet, onima kojima je slušanje zanimacija, a ne mjerenje. Ili je ipak važnije mjerenje, što se spočitava?

I nakraju, opet malo o kablovima, koji su već dosadili i bogu i vragu……..

Da, postoje likovi koji slušaju kablove. Ne- nisu u većini.
Možemo li sad to staviti na stranu?

Sve u svemu, opet rapsodija predkoncepcija, pametovanja, teorija zavjera i davanja primjera internetskih izazova za „zlatouhe“. I sve u negativnom tonu, od osoba koje su uložile novce u neku audio-opremu?
Fakat ne kužim čemu ste onda sve to kupovali, kad je ta priča „bullshit“ – kad bi bili dosljedni sebi i svemu što pišete, trebali bi sve to rasprodati ili pokloniti i kupiti si najeftinije mini linije ili blu-tud zvučnike?

Zar ne?

Ja se recimo po vlastitom izboru klonim restorana koje nude „umake od finih trava na pjenici od pačje guzice“, ali onda ne naručujem dostavu od tamo i pričam kak je to „porez na budale“.
jean luc je offline   Reply With Quote