Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 09.12.2017., 17:46   #8999
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Vidim da se ovdje ništa nije promijenilo svih ovih godina iako se mora priznati da je ekipa malo bolje educirana u nekim stvarima.

Imam doma Pioneerov receiver spojen na Mourdaunt-Short subwoofer s 25cm CPC basom. Pustim testni CD za subwoofer i ne čujem ništa ispod 35Hz. Ništa. Nada. Nicht. <35Hz -> /dev/null Svejedno je da li zvuk dolazi digitalno ili analogno.

Nakon toga spojim subwoofer na preout od Yamahinog hifi pojačala nakon čega čujem i osjetim isti taj sub na 20Hz ušima, plućima i želucem Svejedno da li zvuk dolazi digitalno ili analogno u pojačalo.

Jasan primjer i dokaz da razlike itekako ima, te da specifikacije ne govore puno jer Yamaha i Pioneer tvrde da imaju skoro ravnu frekvencijsku karakteristiku 20Hz-20kHz. Nafrljiti pojačalo prije nego uđe u clipping pa puštati test signale ne govori puno o pojačalu. Tad se pojačalo pokazuje u najboljem svjetlu bar na papiru.

Razlike između ova dva pojačala se ne vide na papiru jer se ne rade mjerenja koja bi na te razlike ukazala.

Da li različita oprema zvuči različito? Apsolutno da. Možemo teoretizirati do neba i natrag, ali to je činjenica. Da li to možemo čuti? Naravno da možemo. Nismo ludi. Neke razlike čujemo odmah, a neke razlike percipiramo malo dulje. Da li znamo što to točno čujemo? To je vrlo upitno.

Nešto čujemo drugačije, ali uglavnom malo tko zna zašto odnosno što je utjecalo na tu promjenu. Elektromagnetske interferencije u gradskoj mreži, VF smetnje, različita impedancija mase interkonekta zbog oksidacije, odziv pojačala na impedanciju zvučnika kroz frekvencijsko područje na ovoj ili onoj snazi, harmonička ili još gore intermodulacijska izobličenja tranzistora, prijenosne karakteristike elektronike ugrađene u pojačalo..... izobličenja koja su toliko mala da ih čujemo kao promjenu boje zvuka ili promjenu dinamike zbog niskog slew ratea ili poddimenzioniranog napajanja.

Kome se da tražiti istraživati i trošiti novce neka ga. Osobno sam sretan s kombinacijom Onkyo A-9010 + Mission M34i. Za više zvuka od toga bi morao puno novaca skinuti s tekućeg.